Luftveisinfeksjon mange år tilbake

Spørsmål

Hei. Fikk twarinfeksjon/chlamydiainfeksjon på lungene i 2003. har siden vært sjuk. Diagnose samlebetengnelsen ME. Har gått gjennom det meste, fra psykolog til MR lunger, EKG, utallige blodprøver, siste no moteårsaken lav testosteron. Har utenom lavt energinivå mellom anna stadig sårt/ømt mellom skulderblad og til dels litt lenger nede i rygg som ved lungebetennesle, men ingen undersøkelser viser noko galt på lunger. Kan virus frå Twar ligge der i femten år uten å bli oppdaga? kan det ha gjort skader som ikkje vert oppdaga med MR/røntgen? Var i Afrika ei tid før dette kom i 2003. Har lest om dei som fekk langvarige plager av virus derifra, og som tok lang tid før dei fann ut kva var årsak. Kan det ligge noko slikt utan å verte oppdaga? Har du andre teoriar?

Mann 57
Svar

Hei


Dersom lunge-/og luftveisundersøkelser ikke viser noe galt i lunger/luftveier, er det svært lite sannsynlig at en tidligere infeksjon har gjort skade av betydelig grad. Luftveisinfeksjoner vil ikke kunne bestå i femten år uten at kroppen enten har håndtert det selv, eller at man har blitt så syk at behandling har vært nødvendig. Ved en bakteriell infeksjon, som TWAR/klamydia lungebetennelse er, vil det være nødvendig og som regel tilstrekkelig å behandle med en antibiotikakur. 


MR er sjelden en god undersøkelse av lunger. Dersom røntgen av lungene ikke viser noe galt, men det fortsatt er mistanke om sykdom, vil en CT av lungene kunne gi ytterligere informasjon. Jeg vet ikke hvilke undersøkelser du har vært gjennom men spirometri/pusteprøver, noe jeg antar du har gjort, vil beskrive lungefunksjonen.


Det er rapportert langvarig utmattelse i etterkant av infeksjoner, også luftveisinfeksjoner. Hvorvidt dette er tilfelle hos deg, blir selvfølgelig bare spekulasjoner. Det finnes mange grunner til utmattelse, og mange ganger finner man ikke årsaken uansett hvor grundig man undersøker. Slik jeg ser det vil det dessverre være umulig å fastslå hvorvidt en luftveisinfeksjon mange år tilbake i tid vil kunne være årsak til utmattelse.


Håper dette var nyttig for deg. God bedring.