Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Listeria

Spørsmål

Jeg har spørsmål om Listeria som jeg håper dere kan svare meg på:

1)Hvilke prøver må taes dersom man ønsker å sjekke for Listeria? Når kan det sjekkes etter smitte, og hvor lenge sitter bakterien / er bakterien synlig i kroppen?

2) Hva er symptomer på Listeria hos en gravid?
3) Hva er sannsynelig for overføring til foster dersom mor er smittet? Og er det forskjell på overføringssannsynligheten utifra hvor i svangerskapet man er?

4) Hvilke skader kan Listeria føre til på et barn? –Og er det forskjell på skader utifra når smitten har skjedd?

5) Hvordan sjekke om et foster har Listeria?

6) Hvilken behandling har man for Listeria hos gravide?

7) Dersom man har spist ost av upasteurisert melk (fersk ost (upasteurisert mozerella –ikke lagret) eller is av upasteurisert melk (i italia), hvor stor sannsynelighet er det for smitte? Ca 2 uker etter jeg var i utlandet og spiste disse tingene (trodde begge to var pasteurisert!!!) fikk jeg feber og var slapp i ca 2-3 dager. I etterkant hostet jeg i ca 2 uker.

Takker så mye på forhånd

Kvinne, 27 år

Svar

Hei.
Du har sendt ditt spørsmål til jordmor, men da dette er et mer medisinsk spørsmål, har jordmor bedt meg som lege besvare spørsmålet ditt. Håper det er OK.

Jeg skal prøve å svare dine spørsmål fortløpende:

1)Hvilke prøver må taes dersom man ønsker å sjekke for Listeria?

Man stiller diagnosen ved å påvise bakterien i blodkultur (Blod som settes til dyrkning mhp bakterieinnhold) eller ved en "ryggmargsprøve".

Når kan det sjekkes etter smitte, og hvor lenge sitter bakterien / er bakterien synlig i kroppen?

Man kan undersøke pasienten når man har mistanke om smitte.
Flertallet av de som blir smittet med Listeria, blir syke i løpet av noen dager til få uker.

2) Hva er symptomer på Listeria hos en gravid?

Man ser vanligvis et lett sykdomsforløp hos moren med vage og uspesifikke symptomer som f.eks. slapphet og feber. Muskelsmerter og mageplager kan også forekomme. En smittet mor kan også smitte sitt barn uten selv å ha fått symptomer på Listeria eller å ha vært syk, dvs uten å vite det.

3) Hva er sannsynelig for overføring til foster dersom mor er smittet?

Dette har jeg ikke funnet noen tall på, og det er ikke sikkert at det finnes tall på dette.

Og er det forskjell på overføringssannsynligheten utifra hvor i svangerskapet man er?

Ikke det jeg vet.

4) Hvilke skader kan Listeria føre til på et barn?

Her siterer jeg fra Norsk Elektronisk Legehåndbok:
"Infeksjon av fosteret inne i livmoren kan føre til fosterdød. Listeriose hos et nyfødt barn kan, dersom smitten har skjedd i livmoren, opptre som fortidlig fødsel med nedsatt allmentilstand og symptomer på multiorgansvikt. Dersom smitten er skjedd i fødselskanalen eller i sykehuset, kommer symptomene etter tre eller flere dager i form av meningitt. Ved infeksjon hos nyfødte er dødeligheten høy."

–Og er det forskjell på skader utifra når smitten har skjedd?

Det er forskjell ut fra om barnet smittes i livmoren eller under fødselen, jfr over.

5) Hvordan sjekke om et foster har Listeria?

Jeg har ikke hørt om at det går an å sjekke et foster spesifikt for Listeria.

6) Hvilken behandling har man for Listeria hos gravide?

Langvarig antibiotikabehandling på sykehus.

7) Dersom man har spist ost av upasteurisert melk (fersk ost (upasteurisert mozzarella –ikke lagret) eller is av upasteurisert melk (i Italia), hvor stor sannsynlighet er det for smitte? Ca 2 uker etter jeg var i utlandet og spiste disse tingene (trodde begge to var pasteurisert!!!) fikk jeg feber og var slapp i ca 2-3 dager. I etterkant hostet jeg i ca 2 uker.

Det er viktig å prøve å unngå muligheter for Listeriasmitte for personer i de definerte risikogruppene. Dette er gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Disse bør unngå kjøttpålegg etter utgått holdbarhetsdato, røkelaks, gravlaks, rakfisk og upasteuriserte melkeprodukter, særlig mykoster.
Det er selvfølgelig statistisk sett utrolig mye mer sannsynlig at du ikke ble smittet av Listeria enn at du skulle ha vært så uheldig, selv om du spiste produkter man anbefaler å gravide å holde seg unna. Det går ikke an å angi noe tall på hvor stor sannsynlighet det var for smitte i en konkret situasjon som det du angir her, for da måtte jeg har visst noe om det helt konkrete, aktuelle produktet du spiste, først og fremst om det inneholdt Listeria-bakterier, og det vet jeg jo ikke.
Men når du skriver at du fikk feber, var slapp og deretter hostet i 2 uker, så blir jeg ikke spesielt bekymret, for når du fikk hoste, så har du jo en forklaring på feberen og slappheten. Du fikk mao. en alminnelig luftveisinfeksjon / forkjølelse, for det kjennetegnes jo ved feber, slapphet og hoste. En febertilstand uten kjent eller antatt årsak, ville vært noe mer mistenkelig.

Det er ikke noe greit i det hele tatt å ha bekymringer av denne karakter når man er gravid, og selv om jeg håper at du kan finne noe av nytte i denne generelle informasjonen, så vil jeg på det sterkest anmode deg om å ta en samtale med fastlegen din om dette også, slik at du kan slippe å gå med slike bekymringer videre i svangerskapet, som skal være en tid fylt av glede og forventning, ikke bekymring!
Bruk gjerne informasjonen her som et utgangspunkt for en samtale med fastlegen din.

Lykke til med svangerskapet videre, og kommende fødsel!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-