Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig slapphet etter mononukleose

Spørsmål

Hei!

Fikk 14. Juli påvist kyssesyke hos doktor, påvist av "monotest", ble 100% sykmeldt i 2 uker. 14 dager senere, var jeg hos legen igjen og fikk påvist forhøyde leververdier, men ikke merkbar forstørret milt. Under selveste kyssesyken sleit jeg med trøtthet, kvalme, magevondt, svimmelhet, feber, skjelving i kroppen, hodevondt og generell dårlig allmentilstand. Fikk beskjed av lege om at dette var normalt og ville gå over av seg selv.

Etter ca 3 mnd når alle prøver hadde stabilisert seg, ble jeg kvitt svimmelheten, skjelvingen i kroppen, hodevondten og den dårlige allmentilstanden som gjorde at jeg var så og si sengeliggende i 3 mnd borte.

Men mageproblemene og kvalmen ble jeg ikke kvitt, så ble derfor sendt på ultralyd. Ultralyden viste at milten var forstørret til 12,5 cm. Fikk da beskjed om at dette var også normalt og ville gå over av seg selv nok en gang.

Nå, altså 5 mnd etter påvist kyssesyke, sliter jeg fortsatt med vondt i mage, kvalme og trøtthet.
Energien er heller ikke den samme som den en gang var. Må minst ha 10/12 timer med søvn, og tilogmed med så mye søvn føler jeg meg aldri helt uthvilt. Og ikke noe bedre er det at matlysen er lik null om morgenen, og er stortsett uvel når jeg skal spise frokost.

For ca 2 uker tilbake i tid, ble jeg sendt på ny ultralyd for å sjekke hvordan milten lå an, da hadde den gått ned til 10,7 cm.
Har også blitt undersøkt for allergier i magen, uten noe funn.

Det jeg lurer på;

- Er det normalt å ha mageproblemer så lenge etter påvist kyssesyke?

- Burde ikke slappheten i kroppen blitt bedre, så man kunne i det minste vært på jobb og sluppet å sove 10/12 timer?

- Hvor lenge er det normalt at "ettervirkninger" av kyssesyken holder seg i kroppen?

- Og sist, burde man ikke klare å finne noe på blodprøver etc som kan påvise at noe er galt? Isteden for å føle seg som en hypokonder hver gang man er hos doktoren.

Mann, 18 år

Svar

Hei.

Mononukleose er en ufarlig sykdom som de aller fleste av oss gjennomgår i løpet av livet. Der er tilnærmet aldri noen varige komplikasjoner av sykdommen. Der finnes ingen behandling, men det trenges heller ikke, da kroppens immunforsvar tar hånd om viruset og sykdommen.

De fleste føler seg helt friske etter et par mnd. Men en har ved undersøkelser funnet at alt fra 10-30 % føler seg slappe m.v. hele 6 mnd etter infeksjonen. Mao. så vil kanskje så mange som en av tre ha almensymptomer et halvt år etter infeksjonen, og da er det ikke noe sjeldent, som du ser.

Mageproblemene du beskriver er jeg mer usikre på. Det er ikke sikkert at dette har noe med mononukleosen å gjøre i det hele tatt, da det ikke er noe som et typisk for mononukleose. Du bør derfor ta opp med din lege om det evt kan ha andre årsaker.

Du spør om ikke slappheten burde avtatt nå, slik at du kunne ha vært på jobb og sluppet å sove 10-12 timer. Jo, det er helt klart at slik burde det ha vært, men på den annen side så har man altså undersøkelser som viser at opp til tredjedelen av alle smittede er slappe et halvt år senere. Men disse vil også bli kvitt slappheten sin og bli helt friske.
Prognosen ved mononukleose er aldeles førsteklasses, så du trenger ikke å bekymre deg for dette, selv om det selvfølgelig er slitsomt og frustrerende å gå rundt med slapphet i så lang tid.

Du spør til slutt om man ikke burde "klare å finne noe på blodprøver som påviser at noe er galt".
Jeg skjønner spørsmålet ditt, men det er overhodet ikke slik at alt vises på blodprøver. Langt derifra. Blodprøver er ikke noe slags "fasit", det er hvordan du har det og hva du kjenner av symptomer som er fasiten.

Slapphet f.eks., er et symptom som ofte ikke gir utslag på noen blodprøver. I ditt tilfelle så har du hatt en situasjon hvor der var utslag på blodprøver, og det var når du var akutt syk med mononukleose og leveren var angrepet. Nå er det blodprøvene normaliserte, og bra er det. Slappheten du kjenner nå, er en langvarig slapphet som ofte er en del av symptombildet ved mononukleose, og den har følgelig en kjent forklaring, og man vet også at en slik langvarig slapphet som sees i forløpet av mononukleose, ikke er noe som vises på blodprøver.

Jeg skjønner ikke hvordan du kan få tanker om at du føler deg som en hypokonder når du er hos legen? Du har jo nylig hatt en reell sykdom, som gir en fullgod forklaring på plagene dine, både for deg og legen din, så mao. er der vel ingen som skulle ha mistanke om at dette handlet om hypokondri (angst for sykdom)?

Og det å kjenne seg slapp etter mononukleose har jo ingenting med hypokondri å gjøre, det er en velkjent del av mononukleosen for en del pasienter.

Men mageplagene dine synes jeg altså passer lite inn i dette bildet, og bør utredes av legen din. Det skyldes neppe en forstørret milt.
Diskuter med legen din om du skulle bli undersøkt mhp laktoseintoleranse og cøliaki, og om du evt burde gastroskoperes.

Forøvrig så er der ingenting som kan eller skal gjøres i forhold til langvarig slapphet etter mononukleose. Det går over av seg selv med noe mere tid.

Håper svaret kan være til nytte. God bedring videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-