Kyssesyken - Symptomer og varighet

Spørsmål

Hei
Jeg ble innlagt på sykehus før påsken og fikk diagnose kyssesyken (ebstein-barr virus)
Men i løpet av siste uke har jeg fått skikkelige smerter i venstre arm,fikk dette siste dag på sykehus.legen der kjente på meg og mente det bare var lymfeknyte under arm som er hoven.
Noen som fulgte med viruset.Noen fikk det i arm,hals,lysk...etc
Veldige smerter som i grunn kommer og går, men spesielt ille når jeg legger meg.Massere og knørr armen det hjelper litt...
Hva kan dette være ? Noe mer jeg kan gjøre ?
Ellers føller jeg meg fin,tar blodprøver jevnlig mot lever.Men har ennå mørk urin etter 3 uker burde vel dette avta snart ?
ofte trøtt enda og..

Blir bare litt frustrert, er 36 år og aldri vært syk før.
Eneste positive med viruset er jeg sluttet og røyke, holdt meg i 3 uker nå :-)

Mann, 36 år

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Først vil jeg bare si at det er kjempefint at du har sluttet å røyke!! Fortsett med det!

Du ble altså innlagt på sykehus hvor det ble påvist kyssesyken. Hva som var grunnen til at du ble innlagt kommer ikke helt frem, var det fordi du var så veldig slapp og dårlig? Uansett føler du deg bedre, men er nå mest plaget med smerter i venstre arm. I tillegg har du mørk urin, og føler deg fortsatt litt slapp. Kan alt dette forklares av kyssesyken, og hvor fort kan du forvente å bli helt frisk?

Kyssesyken (Mononukleose) er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV). Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Som regel medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt. Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du føler deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen. Når du har hatt mononukleose én gang, får du det ikke igjen.

Kyssesyken forårsakes som sagt av et virus som har kommet over i blodet. Dette viruset slår seg ned i blodceller, og infeksjonen spres rundt i kroppen, spesielt til lymfevevet. Det er særlig lymfevevet i halsen ("mandlene") og lymfeknutene på halsen som forstørres og gir plager. Men også leveren og milten blir betent. Det samme kan gjelde lymfeknuter i magen, i armhulene og i lysken. Det er derfor en mulighet at disse smertene dine i venstre arm kan ha med de hovne lymfeknutene i armhulen å gjøre. Når du legger deg kan det hende at disse lymfeknutene kommer i klem på en måte og blir ekstra irriterte. Hevelsen i lymfeknutene kan vare i flere uker. Det er helt vanlig at lymfeknutene er hovne og ømme ved berøring, men ikke helt typisk at de gir smerter i hele armen. Smertene i armen trenger heller ikke ha noen sammenheng med kyssesyken, og det kan godt være en tilfeldighet at smertene kom sammen med sykdommen. Det blir dessverre ikke mulig for meg å komme med noen sannsynlig diagnose uten mer informasjon om smertene og muligheten til å undersøke deg. Vanlige årsaker til smerter i armen er plager fra muskler, sener og slimposer, ofte på grunn av overbelastning eller ved akutte skader. Det at det hjelper å massere armen kan peke i retningen av muskulære plager.

Det finnes, som du nå sikkert vet, ingen medisin mot kyssesyken, tilstanden må gå sin gang. Halsplagene bedres oftest innen en uke, og de er vanligvis borte etter to uker. De fleste blir bra i løpet av 2-4 uker, men de trenger gjerne ytterligere én måned for å bli helt friske igjen. 10-20 % opplever trøtthet og slapphet i flere måneder etter den akutte infeksjonen. Vanligvis er du frisk nok til å starte på skole eller arbeid i løpet av 1-4 uker.

Omtrent halvparten av de med mononukleose får forbigående forstørret lever og milt som følge av betennelse, ofte uten at legen er i stand til å kjenne de forstørrede organene ved legeundersøkelsen. Også denne betennelsen går over uten behandling. Graden av leverbetennelse kan til en viss grad følges med blodprøver. Det anbefales å unngå hard fysisk aktivitet før betennelsen i lever og milt er helt over. En fryktet, men heldigvis sjelden (0,1 %) komplikasjon til mononukleose, er at milten kan sprekke. Dette er hovedgrunnen til advarselen mot hard trening før du er helt frisk.

Det at du har mørk urin kan være en sekundær effekt av kyssesyken, men er ikke typisk for sykdommen. Det kan hende at du har hatt feber, svettet en del, muligens ikke fått i deg nok væske, og dermed blitt dehydrert, som er den vanligste årsaken til mørk urin. Dersom dette ikke er tilfellet, og du har vedvarende mørk urin, burde du følge opp dette hos fastlegen din. Jeg vil også anbefale deg å få en ordentlig undersøkelse av venstre arm hos fastlegen din, dersom også disse plagene vedvarer. Skulle ønske jeg kunne gi deg noe mer konkret informasjon om hvorfor du har smertene i armen men det blir som sagt veldig vanskelig uten mer informasjon. Det at du fortsatt føler deg slapp er som sagt over ganske normalt, og vil nok gå seg til etterhvert.

Fortsatt god bedring!