Kyssesyke?

Spørsmål

Hei Alf Ødegaard Henviser til ditt svar her https://www.lommelegen.no/infeksjoner/legesva/kyssesyke/70559226 Jeg glemte å si at jeg har selvfølgelig testet meg for kyssesyke og cmv infeksjon også. Resultatet viste at jeg hadde utslag kun på IgG (hatt det tidligere) IgM viser negativt. Så jeg har hatt dette tidligere men ikke nå. Prøvene ble tatt i sykdomsperioden så det hadde hvert utslag på IgM om jeg skulle hatt det akutt nå? Hva tenker du det kan være da? Så en gang en lege som snakket om at det finnes mange underkatagorier av virus som ligner på kyssesyke og er man imun mot ett, så kan man få et nytt et? Er det mulig å få selve kyssesyken flere ganger?

Mann 25
Svar

Hei! IgM stiger ca en uke etter sykdomsdebut. Siden du har Ig G taler det for gjennomgått kyssesyke tidligere. Da er man immun og ny infeksjon er lite sannsynlig. Det kan godt dreie seg om virus som ikke er påvist på test.Det er også mulig at influensatestene du gjorde ga et falskt negativ svar. Klinikken taler sterkt for en øvre luftveisinfeksjon. Lymfeknutene er hovne og ømme. Det er ikke typisk for lymfom (lymfekreft). Det kan væære nyttig å ta nye blodprøver hos fastlegen for å se på antall hvite blodceller og fordeling (diff telling). Det kan si noe om det dreier seg om en virusinfeksjon.Uansett finnes det ingen spesifikk behandling mot virusinfeksjoner som forårsaker luftveisplager.Jeg ønsker deg god bedring.