Kyssesyke?

Spørsmål

Merket smerter i høyre lyske ved løpeturer september. Dessverre utviste jeg dårlig dømmekraft og hadde ubeskyttet sex (juli). Smertene i lysken tiltok sammen med smerter skulder og rygg. Oppsøkte lege, da jeg var redd for seksuelt overførbar sykdom.
Jeg synes det var vanskelig å gå til fastlegen, da jeg bor på et lite sted og oppsøkte privatklinikk. Det ble umiddelbart påvist betennelse i urinen (ikke klamydia), fikk antibiotikakur og henvisning til ultralyd. Samtidig med antibiotikakuren fikk jeg feber, nattesvette, leddsmerter og svært vondt i halsen. Var sengeliggende en uke. Ultralyd påviste forstørret milt, noe som førte til henvisning til sykehusets blod- og kreftavdeling. Det ble tatt benmargs- og blodprøver. Påvist mononukleose, men ikke tegn til kreft, verken leukumi eller lymfekreft. Mononukleosen påvist i ytterligere blodprøve. Smertene i hals og ledd og feberen avtok. Derimot satt nattsvetten i ytterligere noen uker før også den forsvant. Legen antydet også at jeg hadde leverbetennelse og gulsot. Har tatt regelmessig tatt blodprøver og vært til månedelig legesjekk. Fastlegen, som har overtatt oppfølgingen, sier prøvene går riktig vei. Ny ultralyd viser normalstørrelse på lever og milt.
Det er nå over tre måneder siden jeg ble syk. Fortsatt har jeg vondt i lyskene. Jeg kan ha dager nesten uten symptomer, men de fleste dager har jeg symptomer: vondt i lysker, testikler, armhuler, brystsmerter (stikking), ømhet under fotsålen, ising mellom tærne, krampelignende følelser i bena, svie i hud på innsiden av lår, lysker og overarmer. Alt pågår ikke samtidig, men kommer og går med variasjon i intensitet. I tillegg merker jeg at energien ikke er på topp. Jeg har ikke drukket alkohol eller trent siden forstørre milt.Jeg er bekymret for hva disse symptomene som ikke gir seg betyr, og føler meg ikke beroliget av legen min som påstår at ”gamle” folk som får mononukleose rammes lenger og hardere.
Hva bør jeg gjøre, er dette ettervirkning av kyssesyke eller ikke?

Svar

Hei!
Det høres ut som en klassisk ettervirkning etter en virusinfeksjon som kyssesyke. Immunforsvaret aktiveres og resulterer i hovne lymfeknuter i armhule og lyske. Forhøyede leververdier samt forstørret milt rimer også veldig bra med det. Det høres ut som du er fulgt opp bra av fastlegen og prøvene er iferd med å normalisere seg. Det tar ofte lang tid å bli fullt resituert etter kyssesyke, og noen kan plages med utmattelse i flere måneder etter akutte infeksjonen. Jeg ville ikke vært bekymret for dette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-