Kyssesyke og trening

Spørsmål

I dag er det over seks uker siden jeg fikk diagnosen kyssesyken, og etter blodprøver viste leververdiene seg å være ca. firedoblet(over 200). Mine leververdier har nå vært normale i snart tre uker og min allmenntilstand er god, om enn redusert i form av periodevis tretthetsfølelse. På skolen skal vi i denne tiden gjennomføre ett treningsprogram, og mitt spørsmål til dere blir i hvilken grad jeg kan gjennomføre denne. Mener dere jeg kan gjøre NOE, er det bedre enn ingenting!!Og hvilke øvelser er da å foretrekke? Kan jeg spasere? Utføre lett styrketrening? Går dette bra, bare jeg stopper før, og om, jeg kjenner meg sliten?
Ber om svar, som jeg kan legge til i min evaluering i treningsperioden!!

Sykdommer: Mononucleose (kyssesyken)

Kvinne, 18 år

Svar

Hei!

Jeg kan ikke gi deg noen gyldig attest via Lommelegen, det synes jeg legen din kan ordne med.

Imidlertid anbefaler man som regel at personer med kyssesyken skal holde seg unna fysisk aktivitet som kan innebære slag eller støt mot magen i 3 måneder etter diagnosen. Eksempler på dette kan være basketball, fotball, kontaktsport osv.

Når leverprøvene er blitt normale er sannsynligvis leveren ganske normalisert, men likevel bør du unngå slik sport som kan gi deg slag mot magen. Forøvrig kan du leve og trene som normalt. Om du blir sliten er det ingen fare forbundet med det, og heller ingen fare med å "slite seg ut".

Noen er plaget med tretthet en god stund etter kyssesykesykdommen, av og til i flere måneder.