Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kyssesyke og leververdier

Spørsmål

Hei!
Fikk ved blodprøve vite igår at jeg har kyssesyken. Skal ta en ny prøve om ei uke får å se om leververdien har blitt lavere. Hvis den har det skal jeg ta en ny prøve etter 2 uker igjen. Om denne prøven viser normale leververdier, er jeg da frisk? Kan jeg gjenoppta trening og nyte alkohol igjen? Da har det tilsammen gått 4 uker som visstnok skal være normalt.

Sykdommer: Kyssesyken

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Kyssesyken er en svært vanlig infeksjon, som også kalles mononukleose. De fleste kommer i kontakt med slik msitte i løpet av livet, men de aller fleste får kun en lett, forkjølelsesliknende tilstand.

Noen får kraftigere symptomer, med svært hovne mandler og lymfeknuter på halsen, sår hals, slapphet, feber. Hos noen av disse påvirkes også leveren og milten slik at disse organene hovner opp, ved hjelp av leverprøver i blod kan man følge tilstanden og når leverprøvene er normale igjen er også lever og milt vanligvis ved normal størrelse. Når disse organene er på sitt mest hovne skal man være forsiktig med aktivitet slik at man ikke får slag mot magen eller kraftige hopp, og kroppsøving/trening bør utsettes.

Leveren bør heller ikke stresses ytterligere med paracetamol eller alkohol når plagene pågår. Når prøvene har normalisert seg er det mulig å gjenoppta trening og/eller alkoholinntak.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-