Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne 30 år har aldri tatt celleprøve. Kan jeg ta HPV-test hjemme?

Spørsmål

Hei! Jeg har ennå ikke tatt celleprøve, til tross for at jeg fyller 30 i år. Jeg vet at jeg burde. Men jeg er så redd for at det skal være veldig ubehagelig. Jeg pleier å bli veldig svimmel og uvel av å ta blodprøver, sprøyter osv., med mindre jeg får ligge mens det pågår og en stund etterpå. Jeg lurer på om det er vanlig å bli dårlig på samme måte av en celleprøve? Jeg synes det er så fælt å få en sånn reaksjon foran andre, og særlig hvis jeg skal ligge der avkledd! Er det noe som helst jeg kan gjøre for å eventuelt forebygge at det skal skje? Jeg vet at kreftforeningen har gjort forsøk hvor de har sendt ut HPV hjemmetest til kvinner som ikke har møtt til screening, og at resultatene er gode. De sier at hjemmetest sannsynligvis vil bli en del av tilbudet i fremtiden. Vet du noe om eventuelt når det vil skje? Det ville vært en enorm lettelse å få lov til å ta en hjemmetest i stedet for å dra til legen. Jeg ville nok også følt meg tryggere hvis det var HPV jeg ble testet for. Min samboer har ikke hatt sex med noen før meg. Vi har vært sammen i 12 år, og jeg har kun hatt én partner før det.

Kvinne 29
Svar

Hei!

Det er ikke Kreftforeningen som har sendt ut prøver til hjemmetesting for HPV, men Kreftregisteret. Prosjektet er imidlertid støttet av Kreftforeningen. Jeg har hørt at Kreftregisteret planlegger å sende ut slike hjemmetester til flere kvinner fra høsten 2018, og du kan være en god kandidat. HPV-test av urinprøve kan være et alternativ selv om det ikke er like sikkert som HPV-test av prøve fra livmorhalsen. Det er også noen som tilbyr tampongprøve til HPV-testing.

Det er ikke det samme å ta celleprøve som å ta en blodprøve. Noen er redde for blod. Noen er redde for sprøytestikket. Når du tar celleprøve får du ligge, og du kan gjerne bli liggende en stund i stolen etter at du har tatt celleprøve dersom du er redd for å bli svimmel og uvel. Det er noen som reagerer på å ta celleprøve, men de fleste kvinner opplever det uproblematisk. Noen foretrekker kvinnelig lege. Noen foretrekker at en gynekolog eller en jordmor tar celleprøve i stedet for fastlegen. De som har opplevd seksuelle overgrep eller psykisk utviklingshemmede kan få gynekologisk undersøkelse i narkose ved behov, men dersom du skal ha narkose, slipper du ikke unna sprøytestikket.

Du skriver at du føler deg tryggere dersom du blir testet for HPV og ikke bare celleprøve. Dersom du velger å ta celleprøve hos fastlegen din, kan du be han krysse av for HPV på remissen og skrive at du aldri har tatt celleprøve. Kvinner med normal celleprøve kan vente i tre år til neste prøve. Kvinner med negativ HPV-test kan vente i fem år til neste prøve.

Du sier at din partner gjennom 12 år ikke har hatt sex med noen før deg, og at du selv bare har hatt en partner før han. Vet du om din tidligere partner har hatt sex med andre før deg? Hvis du var hans første, er det svært lav risiko for at du har en pågående HPV-infeksjon. Hvis det skulle vise seg at din HPV-test er positiv, har du trolig hatt viruset i mer enn 12 år, og du bør be om utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi i stedet for å vente i 6-12 måneder på ytterligere en celleprøve og HPV-test.

https://www.kreftregisteret.no/Forskning/Prosjekter/Epidemiologisk-forskning-HPV/hjemmetest/