Kul på halsen

Spørsmål

Hudblødninger og kul på halsen:
I november03 hadde jeg en virusinfeksjon,med feber og vondt i halsen,nedsatt almenntilstand. Var på legevakt,og de fant en forhøyet CRP(ikke så rart siden jeg hadde feber). Ca en uke etter oppdaget jeg en kul på halsen. Gikk til lege for å få den sjekket,tok også blodprøver.Legen mente det ikke var noe,og blodprøvene mine var "i hovedsak fine, men viste en noe forhøyet gammaGT".Den var på 68. Legen anbefalte meg å vente og se om kulen ble borte av seg selv, pluss at jeg måtte ta en kontrollprøve av GGT for å se om den gikk ned.

2 mnd etter tok jeg kontrollprøve, GGT var gått ned til 45. Kulen var ikke blitt borte, legen undersøkte den og sa den kjentes som et grynstort aterom eller fibrom. Etter forrige gang hos legen har jeg imidlertid hatt smerter i halsen rundt der kulen er.

Det siste året har jeg også fått mange røde prikker i huden, tror det heter petekkier(hudblødninger). Lårene er fulle(de er veldig små,ikke så lett å se),har mange på armene, og de siste mnd har jeg også fått flekker i ansiktet. Kan jeg ha for lavt antall blodplater? Har sett slike prikker på overarmene da jeg var i 14-15 årsalderen, men da var det bare noen få.

Er veldig engstelig for alvorlig sykdom. Ellers føler jeg meg i fin form, ofte trøtt,men det har jeg alltid gjort. Har ikke feber eller nedsatt almenntilstand. Siden jeg er sykepleierstudent så har jeg lest endel om symptomer på kreft,og pga angst så tar jeg alle "symptomer" jeg merker som et tegn på kreft.
Kan disse hudblødningene ha noen sammenheng med kulen på halsen? Hva kan hudblødninger skyldes?

Håper det går å gi et svar på mine spm, for jeg er så redd for hva dette er.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Nyoppdagede kuler er noe av de som skaper mest bekymring hos oss, man har alle hørt om kreftformer som enten ligger i lymfesystemet eller som har spredt seg dit fra andre steder i kroppen. Heldigvis viser det seg i de aller fleste tilfellene at det er en godartet forklaring på disse kulene.

Når det gjelder din situasjon så virker det som om fastlegen din i utgangspunktet har tenkt på mononukleose (kyssesyken) som den mest aktuelle diagnosen. Dette passer godt med symptomene dine, feber, vondt i halsen, nedsatt almenntilstand, forhøyede leverprøver, og forstørrede lymfeknuter. Mononukleose er forårsaket av Epstein-Barr viruset (EBV) og gir slike allmennsymptomer samt at det kan angripe leveren. Dette er et veldig vanlig virus, over halvparten av befolkningen har vært smittet av dette viruset men kun et fåtall får symptomer.
En gjennomgått EBV infeksjon kan gi svært langvarige senvirkninger selv om de akutte symptomene forsvinner. Blant annet får en liten andel komplikasjoner i form av forstyrrelser i dannelsen av blodets elementer, en av disse komplikasjonene er at det blir dannet for få blodplater (trombocytopeni). Dette kan passe med at du har fått petekkier.
Slike komplikasjoner kan vare svært lenge men de går i de aller fleste tilfellene over av seg selv.

Nå er det langt fra sikkert at den kulen du har på halsen har noen forbindelse med den infeksjonen du hadde i novermber i fjor. Det kan godt være en fettkul som din fastlege har sagt, dette er veldig vanlig.
Du skriver også at området rundt kulen er blitt ømt, det er mulig at dette er på grunn av at du har kjent og klemt mye på området der. Det kan også være at det er en liten cyste, lipom, eller atherom. Dette er også godartede tilstander men de kan selvfølgelig bli svært plagsomme.

Som du skjønner så er det mange mulige forklaringer på kulen din og det er ikke mulig å stille noen diagnose uten å undersøke deg.
Når det gjelder de små røde prikkene dine så må man først finne ut om det er hudblødninger. Dette kan ofte testes ved at man presser et gjennomsiktig glass mot prikkene og ser om de forsvinner under press (avblekes). Blødninger vil ikke la seg avbleke.
Du har helt rett i at slike småblødninger kan være et tegn på at du har for få blodplater og en av grunnene kan om sagt være komplikasjon etter mononukleose infeksjon. I tillegg er det flere andre infeksjonstilstander som kan gi slike blødninger, ofte kan disse være svært langvarige selv om de ikke gir noen særlige symptomer.

Jeg tror nok ganske sikkert at kulen og prikkene dine er grunnet i en godartet tilstand, men jeg ville nok allikevel besøkt fastlegen igjen. Det finnes noen alvorlige tilstander som kan gi nedsatt produksjon av blodplater og det er selvfølgelig best å få utelukket disse.
Det er ingen vits i å gå og bekymre seg over lang tid når et enkelt besøk hos legen vil kunne avkrefte at det foreligger noe alvorlig. Når du går til legen så er det viktig at du også nevner dette med prikkene.

Håper dette var til hjelp og lykke til videre med studiene!