Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul bak øret på lite barn

Spørsmål

Hei, min sønn på 7,5 mnd har en kul i bakhodet, bak øret. Kulen er hard, ikke flyttbar, kjennes ut som en del av hodeskallen. Den har blitt større. Kulen er synlig, og lett å kjenne. Kanskje på størrelse med en femtiøring eller en enkroning. Han har hatt denne lenge (minst 3-4 måneder, kanskje hele livet, er usikker) Han har vært syk for en halvannen uke siden, er ellers i fin form, våken og nysgjerrig, stort sett blid. Den siste halvannen måned har han flatet litt ut på vekstkurven, og gått opp 300gram. Han har alltid ligget under litt, mulig fordi han ble født en mnd for tidlig. De er ikke bekymret på helsestasjonen. Vi har vært hos lege, han var noe usikker, mente det kjentes ut som bein. Han hentet en kollega som sa det var mest sannsynlig en usymmetrisk hodeskalle, en normal variasjon. Vet ikke helt om jeg klarer å slå meg til ro med dette, spesielt da den har vokst en del (de mener den har vokst naturlig med hodet). Følte de hadde det travelt under undersøkelsen. Han har en lignende kul på andre siden, men den er mye mindre, knapt kjennbar. Legger ved bilde av plassering av kulen. Har du noen tanker om dette? Føler jeg burde be om henvisning til ultralyd.

Mann 1
Svar

Hei og takk for henvendelsen. Så fint at du følger opp slike endringer hos barnet ditt. Jeg forstår det slik at dere allerede har vært hos lege, men at du fortsatt kjenner deg urolig og lurer på om det bør undersøkes nærmere. En slik kul bak øret vil ofte være en lymfeknute. Den øker i størrelse etter en infeksjon. Du skriver at ditt barn har vært sykt nylig, og det kan forklare denne økningen i størrelse. Lymfeknuter ligger spredt rundt om i kroppen og er del av immunforsvaret vårt. Bak øret og på halsen ligger det mange lymfeknuter. De blir av og til større i forbindelse med en infeksjon, det være seg luftveisinfeksjon, sårinfeksjon eller annen type infeksjon. Det kan være bakterier eller virus. Lymfeknutene på halsen og bak øret blir større hvis barnet har eller har hatt en infeksjon i ørene, munnen eller halsen. Noen ganger er det bare en liten forkjølelse som ligger bak, en helt ufarlig, kortvarig virusinfeksjon. Allikevel kan lymfeknuten forbli stor en stund. Noen lymfeknuter kan krympe ned til normal størrelse, men allikevel kjennes fordi de blir hardere enn enn andre lymfeknuter. Jeg mistenker derfor at det er en slik helt normal reaksjon i en lymfeknute du merker hos barnet ditt. 

Det har blitt antydet fra legen dere har vært hos at det er en del av hodeskallen, men jeg er enig med deg at det er underlig at den skal endre størrelse. En sjelden gang kan en slik kul bak øret være rød og øm, da er det en infeksjon aktivt i området etter en  ørebetennelse. Det høres ikke ut som det er tilfelle her. 


Jeg mistenker derfor at det du kjenner er en aktiv, normal lymfeknute etter en infeksjon. Dersom den fortsatt vokser i størrelse, eller forblir stor etter noen uker synes jeg du igjen skal oppsøke lege, eller dersom barnet ditt får dårlig almentilstand. Da er det behov for å undersøke den nærmere, men foreløpig tenker jeg at dette er normalt og ikke behøver undersøkes ytterligere. 


Hilsen legen