Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk sykdom og herpes

Spørsmål

Jeg har kronisk myelogen leukemi og har truffet en mann som har genital herpes. Hvor godt beskytter kondom når han har utbrudd? Og dersom jeg til tross for forhåndsregler skulle bli smittet, hvor alvorlig er dette for en person med denne krefttypen?

Kvinne 47
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du er godt ivaretatt av hematologene som følger deg. Det skulle ikke være noe i veien for at du lever livet ditt som du ellers ville ha gjort;- din tilstand bør ikke forhindre at du bør kunne være sammen med mannen du har truffet. Siden du får behandling slik du har skissert så vil prøveresultatene dine gjenspeile immunsystemets kompetanse;- generelt er det viktig at du gjør det du kan for å forebygge nye infeksjoner. Hvordan en herpes vil innvirke på din myelogene leukemi vil avhenge av hvordan de prøvene som de sikkert jevnlig tar for å monitorere immunsystemet ditt.


 Kondom er ett av de remediene som anbefales brukt for å beskytte en partner mot overføring av herpesvirus 1 og 2 nedentil. Vanligvis vil man avstå fra sex når ens partner har et herpesutbrudd, som dessuten gjør vondt slik at sex som oftest vil falle bort av seg selv. 


Det er imidlertid slik at et kondom ikke vil kunne representere en fullstendig beskyttelse mot herpessmitte idet en herpes også kan overføres helt i begynnelsen av et utbrudd, før personen som har herpes merker at det er et utbrudd på gang. Herpes vil arte seg forskjellig fra person til person. Noen har bare sjelden utbrudd, mens andre kan ha hyppige utbrudd;- etter en tid med herpes nedentil vil de fleste vite om de har hyppige eller sjeldne utbrudd. Medikamentet valacyclovir eller valtrex helbreder ikke herpes simplex, men virker modererende eller stoppende på herpesutbrudd. Valtrex kan administreres på to måter, enten som episodisk behandling idet utbruddet kommer eller, hvis personen har svært hyppige utbrudd, gitt kontinuerlig slik at man ikke får utbrudd overhodet. Slik behandling vil også beskytte partneren fra å bli smittet. 


Dette bør du først og fremst ta opp med partneren din som kan diskutere dette med sin lege, valtrex må forskrives av lege. Samtidig synes jeg du i dette henseende også bør involvere hematologen din, eventuelt slik at han eller hun kan samhandle med legen som din venn bruker. Legen din kjenner deg sikkert godt og har god oversikt over prøvene dine. Lykke til ! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-