Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kramper hos et barn med feber

Spørsmål

Jeg har en datter som straks blir 2 år. De siste «sykdomsrundene» hennes hvor hun har hatt høy feber, har hun fått anfall på natten. Det ligner ikke på noen beskrivelser jeg har hørt i forhold til feberkramper. Har også vært hos fastlegen som egentlig ikke kunne gi noe klart svar. Hun har vært frisk en stund, men fikk igår høy feber. Gjennom natten og frem til 05:30 ca, har hun hatt 3 anfall. Anfallene utarter seg med at hun våkner og gråter enormt mye (helt uvanlig). Det virker som hun merker at noe skjer med kroppen, at hun får vondt eller blir redd. Hun blir helt stiv i kroppen og får kramperykninger i armer/ben. Dette pågår i ca. 3-7 minutter. Det er mulig å få kontakt med henne, og det er også mulig å korte ned anfallene ved å avlede henne. Dette skjer bare når hun har feber/er syk. Skjedd ca 3 sykdomsrunder når hun har feber. Sist gang var til jul. Har nylig hatt streptokokk a halsbetennelse, men gikk på antibiotikakur i 10 dager og det hjalp. Hun er ikke forkjølet nå eller hoster heller. Hva kan disse anfallene være? Alltid vært mulig å få noe kontakt med henne, selv om hun er tydelig veldig redd under anfallene/rykningene. Kan også legge til at hun er veldig lyssky og har atopisk eksem.

Kvinne 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Kramper hos barn er noe av det skumleste foreldre kan oppleve, og jeg har stor forståelse for at du blir både redd og undrende til hva som kan forårsake disse anfallene - og til hva som skjer med barnet ditt. 


Kramper og andre anfall hos barn kan ha ulike årsaker. Lavt blodsukker, epilepsi og feber er blant de vanligste årsakene. I ditt barns tilfelle, med kramper kun i forbindelse med feber hos et barn i to-årsalderen, er feberkramper den vanligste årsaken til kramper. Kanskje så mange som fem prosent av alle barn, oftest i ett til tre års alderen, opplever en feberkrampe. Og så mange som ett av tre av disse får flere. Barn kan imidlertid også reagere både på smerter og ubehag i forbindelse med feber og med uro og feberfantasier - ditt barn kan så smått være i gang med å utvikle evnen til å ha realistiske drømmer, noe som kan gi seg utslag i redsel slik du beskriver.


Mens epileptiske anfall utmerker seg ved at det ikke er mulig å få kontakt med pasienten under anfallet, kan det være mulig ved feberkramper; ikke alle barn blir bevisstløse under slike anfall. Det aller vanligste er risting med armer og ben og øyerulling, sjeldnere ses tilstivning eller slapphet. Alle barn som gjennomgår sin første krampe burde undersøkes av lege, og særlig dersom krampen varer lenge - det vet man jo ikke om den kommer til å gjøre - er det viktig å få barnet undersøkt. Feberkramper skal normalt ikke vare mer enn fem minutter, og oftest kommer det kun et anfall i løpet av et døgn. 


Den nøyaktige årsaken til feberkramper vet vi ikke sikkert, men de har en arvelig komponent - og umodenhet i hjernen hos småbarn antas å spille en rolle; vi ser sjelden slike anfall etter tre års alder. Det er imidlertid viktig å påpeke at også epileptiske anfall kan komme lettere når et barn har feber, og også andre sykdommer kan gi krampeanfall - så det er viktig å få et barn som har kramper, både med og uten feber, undersøkt av lege. 


I likhet med anfall ved epilepsi, kommer feberkramper i mange former - og jeg anbefaler deg å søke lege for å snakke grundig igjennom hvordan ditt barns anfall arter seg for å vurdere om dette faktisk dreier seg om feberkramper og for å snakke om hvordan du best kan håndtere krampene dersom de kommer igjen.  Jeg vil også legge til at lysskyhet i seg selv kan være et tegn på at infeksjonen påvirker hjernen og hjernehinnene, noe som kan gi kramper som definitivt må undersøkes og ofte behandles; slike infeksjoner må utelukkes før man kan slå seg til ro med at barnet 'kun' har feberkramper. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-