Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kraftig luftveisinfeksjon: Covid-19?

Spørsmål

Hei. Jeg har vært i tildels kraftig redusert form i omtrent en måned. Første uken startet med bein/muskler verk over hele kroppen, spesielt armer og føtter. Smakssans og luktesans ble borte gradvis og er fortsatt borte etter 1 måned.

Den andre uken opplevde jeg det samme, bortsett fra at jeg i tillegg våknet en natt i total panikk med at jeg ikke fikk puste. Jeg spratt opp av sengen og i panikk til kjøkkenet, og så kom jeg sakte til meg sjøl og skjønte at luftveiene i halsen var utfordringen. Jeg jobbet hardt med å unngå panikk og jobbet med å få dra ned luft og å få puste. Det var noen forferdelige pipelyder når jeg prøvde å trekke pusten. Jeg brukte sikkert 1 til 2 minutter for å komme tilbake til normal pust.

Da jeg så gikk tilbake til soverommet, så jeg hva som hadde skjedd. Det var oppkast på puten og tre flekker over sengen, som jeg vil tro kom da jeg våknet i panikk. Dagen etterpå opplevde jeg samme luftblokkering og lyder etter av jeg hadde hostet og nyst, men jobbet bare 30 sekunder til jeg fikk puste normalt igjen. Ingen oppkast denne gangen. Jeg har vært plaget med en ny type hodepine liksom helt inni hodet, markant når jeg hoster, og jeg har dette fortsatt. Jeg har nå i cirka to uker brukt Paracet og Ibux for å dempe hodepinen og verken i armer og ben + uke tre med litt feber. To gram paracet og 800 mg Ibux pr dag.

Synet er også redusert .Det har blitt veldig uklart og jeg er blass på øynene, noe jeg har vært i tre uker. I disse ukene har jeg nesten ikke hatt krefter, verken i pusten eller musklene. Det føles som melkesyren i muskler er mest redusert, men pusten også.

Siste uken er jeg blitt sår i munnen, har verk i kjevene og tannkjøtt. Den dag i dag er alt likeens, med unntak av feberen som jeg har hatt og pusteproblemene. Jeg har glemt å si at jeg har hostet en del og gjør det fortsatt også, og jeg har pipelyder i brystkassen. Jeg har ikke vært forkjølet unntatt bittelitt nå. Jeg har også vært og testet meg for corona på mandagen. Fikk svar på tirsdag at den var negativ. Hva feiler meg og hva burde jeg gjøre?

Mann 50
Svar

Hei.

Det virker ganske åpenbart at du har fått en eller annen luftveisinfeksjon som startet for en måned siden, og at du fremdeles ikke er helt frisk. Det kan også tenke at du har eller hatt en eller annen grad av astmasymptomer, tatt dine pusteproblemer i betraktning. Det første jeg ville tenkt på, er covid-infeksjon, men du har altså en negativ test. Det er mulig at den er tatt for sent i forløpet, og at du har hatt det, men at det var for langt ut i forløpet at du tok prøven. Hvorvidt det er slik, vil vi ikke kunne få svar på, men det er ikke usannsynlig, ut fra dine symptomer og sykehistorie tatt i betraktning.

Siden du etter en måned fremdeles ikke er frisk, synes jeg helt avgjort at du skal gå til legen din for en sjekk nå. Da må legen lytte på lungene, ta pusteprøve (spirometri) for å se etter astma, for å stille en mer konkret diagnose, for det lar seg ikke gjøre å si noe mer konkret om det her over nettet, uten mulighet til å undersøke deg. Men at du har hatt en infeksjon og fremdeles har plager av dette, er åpenbart.

Det finnes også en teoretisk mulighet for falskt negativt svar på coronatesten, det vil si at du kan ha hatt det, men at det ikke slo ut på prøven. Det skjer av og til, for eksempel som følge av tekniske problemer eller ikke optimal gjennomføring av selve prøvetakingen.

Diskuter den muligheten også med fastlegen din.

Det at synet ditt er redusert, er vanskeligere å forstå, for det får man ikke ved luftveisinfeksjoner. Det kan være at det er noe du subjektivt opplever fordi du har vært såpass syk som du har, men at det ikke er en reell og objektiv synsnedsettelse. Det må fastlegen din finne ut av. Men det med at du opplever nedsatt syn, taler for en snarest mulig legeundersøkelse nå, det også.

Det er også en betydelig mulighet for at dette har vært en influensa, for det går jo nå på vinterstid.

Lykke til og god bedring videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-