Klør fremdeles etter skabbkuren. Må jeg ha ny kur?

Spørsmål

Hei, tok en skabbkur for ca. 4 uker siden. Tok en ny for ca. 1uke siden ettersom at kløen og utslett ble verre. Usikker på om denne kuren funket grunnet at nye utslett dukker opp og kløen enda vedvarer. Tok Ikke gjentatt kur første gang, lurer på om jeg burde ta en til nå?

Kvinne 20
Svar

Hei. Det er helt vanlig at kløen ved skabb kan vedvare i 4-6 uker etter at man har avsluttet en vellykket kur, det vil si at skabbmidden er utryddet. Isåfall skal man ikke ta noen ny kur. 

Du fortsetter å klø etter kuren, og det kan kanskje forklares ut fra dette.


Men samtidig så forteller du at nye utslett dukker opp. Det ville det ikke ha gjort, om skabben var utryddet. Det igjen betyr at enten har du fremdeles skabb, ellers så skyldes kløen og utslettet noe annet enn skabb, altså at diagnosen var feil i utgangspunktet. 

Hvis en har skabb, skal alt som har vært i kontakt med hud vaskes på over 60 grader, ellers kan en få midden tilbake fra klær og sengetøy m.v. Hvis ikke du har gjort det, er det en mulighet for at du har blitt resmittet.


Det at en medisin ikke virker som forventet, skal forøvrig alltid få en til å tenke på om diagnosen kanskje var feil.

Det kan ikke jeg si noe om her, siden jeg ikke kan se utslettet ditt. Var det en diagnose lege stilte, eller stilte du den selv? Leger kan også bomme på den diagnosen, spesielt hvis ikke det taes prøve på riktig måte, dvs at legen pirker ut skabb fra skabbgangene og identifiserer denne i mikroskop. Hvis ikke det var gjort, så kan det være at du ikke faktisk har hatt skabb, og klør av andre årsaker.

Alt ville jeg nok fått lege til å sett på dette utslettet, slik at du er sikker på at det er riktig diagnose, før du eventuelt setter igang med en eventuelt ny kur.

Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-