Klamydiatesting

Spørsmål

Har en vanskelig diskusjon på gang med min partner.Hadde ubeskyttet samleie med han minst 12 ganger over vel et par måneders tid før jeg tok en klamydiatest for sikkerhets skyld - denne var negativ.Et par måneder senere og etter noen flere samleier tok jeg igjen en klamydiatest pga. at jeg fikk symptomer - denne testen var positiv. Legen sa at det var ganske så sikkert at partneren min måtte ha vært utro siden jeg testet negativt første gangen og fordi jeg hadde lagt med han såpass mange ganger før det. Jeg konfronterte min partner med dette, men han nekter for at han har vært utro (innrømmer imidlertid at han har fått påvist klamydia). Det er kanskje vanskelig for en lege å ta stilling til dette, MEN HVA ER SANNSYNELIGHETEN FOR AT HAN HAR VÆRT UTRO? (Kommer til å slå opp med han uansett pga at jeg føler jeg ikke lenger klarer å stole på han, så du (legen som svarer på dette) bør ikke være redd for at svaret du gir vil ødelegge noe).

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.
Du spør om sannsynligheten for at din partner har vært utro. Akkurat det kan jeg ikke svare på sånn direkte, men jeg kan gi deg litt bakgrunnsinformasjon om klamydia og testing generelt, og si hva jeg tenker her:

En medisinsk test, f.eks. testing på klamydia, vil aldri kunne bli 100% sikker. Der finnes det som heter "falskt negativ", dvs at prøven ikke slår ut, selv om man har sykdommen man tester på. Det kan være tekniske feil med prøvetakingsteknikken, forsendelse og oppbevaring av prøven, laboratoriemessige feil osv osv.
Denne teoretiske muligheten for feil prøvesvar (falskt negativ) må man ha i mente, men jeg sier jo ikke med dette at jeg tror dette er tilfelle her, det vet jeg ingen ting om.

Du sier videre at du ikke hadde symptomer ved første prøvetaking, men deretter fikk symptomer, og så var prøven positiv. Dette kan tolkes i retning av at du har blitt smittet av klamydia i perioden mellom første og annen prøvetaking, igjen uten at jeg vet noe sikkert om dette.

Inkubasjonstiden for klamydia er 1-2 uker, dvs tiden det tar fra smitte til man får sykdommen. Du skrev at det tok noen mnd mellom første og annen prøvetaking, der kan altså ha vært tid til å bli smittet i denne perioden.

Det er også ofte slik at man kan ha klamydia uten å ha noen symptomer i det hele tatt, og det kan også ta tid å utvikle symptomene om man i det hele tatt gjør det.
Mao. er det teoretisk mulig at du har hatt klamydia også ved første prøvetaking, både fordi det går an å ha klamydia uten symptomer, og pga muligheten for "falskt negative" prøvesvar, (se over)

Dette var litt høyttenking om mulighetene i et slikt tilfelle, men du vil neppe kunne komme noe videre med "bevis" eller vurdering av sannsynlighet i dette tilfelle, det vil til syvende og sist stå og falle på tillit.
Håper dette gav deg litt mer bakgrunnsinformasjon som kan hjelpe deg til å tolke dette videre, men eksakt hva sannsynligheten er for at han har vært utro, kan jeg ikke si noe om, da det teoretisk er mulig at han snakker sant, selv om en del av det du forteller tyder på det motsatte. Men for all del, dette er ingen fasit !
Lykke til videre.