Klamydia

Spørsmål

(Har stilt spørsmål før, men har nå tatt med flere detaljer.)
Hadde flere samleier med min tidligere partner over et par måneder,tok så en klamydiatest bare for å være sikker (ingen symptomer) - testen var negativ. (Vet sikkert at jeg ikke hadde klamydia før jeg lå med han og.) Testen skal i følge legen som har tatt den være ganske sikker (altså ikke falsk negativ). Vi hadde så en pause (pga jobbreise)i nesten 2 måneder. Når han kom tilbake lå vi sammen igjen og jeg fikk da en uke etter symptomer og tok ny test som viste at jeg hadde klamydia. Jeg har nå slått opp og beskyldt han for å ha vært utro. Han nekter for det, men sier han har fått påvist klamydia han og.Har lest og hørt en del om klamydia og har fått inntrykk av at hvis han hadde hatt klamydia fra førsten av hadde jeg vært smittet ved første prøvetagning (smitter vel ganske fort ved ubeskyttede samleier med utløsning og det hele??). Lurer på om jeg har bommet fullstendig ved å beskylde han for utroskap. Er ikke sjansen relativ stor for at han har vært utro slik jeg beskriver situasjonen (tatt i betraktning at prøvene stemmer)?

Kvinne, 28 år

Svar

Hei igjen.
Da jeg svarte deg forrige gang, kom jeg med argumenter både "for og imot" angående din mistanke om utroskap hos ham, på bakgrunn av det at du fikk påvist klamydia ved prøve nr 2. Jeg prøvde da å tenke litt høyt og gi deg litt ekstra informasjon for at du selv kunne vurdere dette nærmere.

Det jeg sa var at du neppe vil kunne bli 100% sikker i en slik sak, ut fra de opplysningene du kom med. Og du kommer med nærmere detaljer nå.

Både ut fra det du skrev sist, og det du nevner nå, så mener jeg det er rimelig sannsynlig at du har blitt smittet etter prøve nr. 1 og før prøve nr 2.
Det stemmer også ganske bra med inkubasjonstiden for klamydia (1-2 uker fra smitte til sykdom / symptomer)

Men som jeg sa sist, man kan gå lenge med klamydia uten å ha symptomer, og du kan teoretisk ha hatt det ved første prøvetaking, og at denne første prøven samtidig var en falsk negativ prøve (selv om du sier at legen som tok den sier den var "ganske sikker"), så er der alltid denne muligheten.

Men jeg ser at du åpenbart er ute etter min vurdering av sannsynligheten for at du ble smittet mellom første og andre prøvetaking, og selv om det jeg da sier ikke er noen fasit, så synes jeg det høres ganske så sannsynlig ut at du ble smittet mellom de 2 prøvene.

De eneste du har av sikre fakta, er nå at du har hatt klamydia og fått behandling for det, og din tidligere partner også. Ut fra det ståstedet, så har du ikke andre alternativ enn å velge om du vil stole på det han sier, eller ikke.

Noe "endelig bevis" i saken vil du dessverre ikke få, men du har altså min bekreftelse på at slik du vurderer det selv, er den mest sannsynlige forklaringen her. Håper du er fornøyd med svaret !