Klamydia

Spørsmål

Hei!
Har akkurat fått påvist klamydia, og har lest det som finnes av info på nettsidene deres, men lurer fortsatt på endel ting. Det sies at klamydia ikke smitter ved kyssing, men kan smitte ved oralsex. Hva er grunnen til dette? Er direkte kontakt med kjønnsorganene nødvendig for å bli smittet? Eller kan man f.eks bli smittet, dersom personen som utfører dette på deg tidligere (i nær fortid) har utført dette på en som har klamydia?

Også lurte jeg også på hvor lenge man har infeksjonen og er smittefarlig etter man har startet behandling med Azitromax.
I perioden mellom det ubeskyttede samleiet og det ble påvist klamydia har jeg hatt urinveisinfeksjoner av svak grad. Er det en sammenheng mellom dette og klamydia?

I tillegg lurte jeg på om også kjønnsvorter kan smitte ved oralsex. Kan man kun få dette på kjønnsorganer, eller fungerer det som "vanlige" vorter?

Håper det kom klart frem hva jeg mente med spm mine. På forhånd takk!!

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Klamydia smitter ved seksuell kontakt (vaginalt eller analt samleie) og ved et ubeskyttet samleie er risikoen rundt 20%. Symptomer fra urinveiene etter et samleie med en som har klamydia bør føre til testing, da klamydiainfeksjon godt kan arte seg slik. Det er forøvrig ingen sammenheng mellom vanlig urinveisinfeksjon med tarmbakterier og klamydia. Klamydia smitter ved kontakt med kjønnsorganer og en som nettopp har hatt oralsex med en med klamydia kan videreføre dette til neste partner.

Etter at du har tatt Azitromax skal du avstå fra samleie i en uke. Etter dette anses du som smittefri. Partneren din skal ha behandling uansett prøvesvar, behandlingen er gratis.

Kjønnsvorter smitter ikke ved oralsex. Kjønnsvorter er en annerledes enn vanlige hudvorter.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn