Klamydia

Spørsmål

Hei

Jeg er en gutt som har fått påvist klamydia, men er litt usikker på om det kan være feil med prøvene (byttet om fx).

Jeg var hos lege og tok både urin og "pinne i urinrør"-testen.
Jeg fikk umiddelbart vite at urinprøven viste negativt. En uke senere får jeg beskjed om at jeg HAR klamydia. Da sier legen at begge prøvene (urin og pinne) viste positivt.

Jeg har hatt kontakt med de tre siste personene som jeg har hatt ubeskyttet sex med siden sist test (jeg har også hatt samleie med andre siden sist test, men kun disse 3 de siste 6 mnd). Totalt har jeg hatt omtrent 50 ubeskyttede samleier med disse siden jul. Ingen av disse har fått påvist positiv klamydiatest etter å hatt sex med meg. Jeg lurer derfor på:

1)Kan jeg ha hatt klamydia over en lengre periode, men ikke smittet dette videre i løpet av mine siste 50 samleier? Hva er sannsynligheten for dette? Jeg trodde sannsynligheten for å smitte videre til jenter var stor?
2)Kan det være byttet om prøver på laboratoriet (jeg vet at dette forekommer)?
3)Er det viktig å kontakte også mine partnere FØR jul (noe jeg IKKE ønsker), eller kan jeg slå meg til ro med at prøvene sannsynligvis viste feil?

Relevante sykdommer/medisiner: Klamydia

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

I og med at du her har fått motsatte beskjeder om du har klamydia eller ikke; ville jeg nok råde deg til å ta kontakt med den legen du har gått til og be om å få en samtale. En av beskjedene må jo være feil - og da er det viktig å få den riktige beskjed slik at om du evt. skulle være smittet kan få behandling.

Til punktene dine:

1) Det finnes ikke helt nøyaktige data for hvor lett klamydia smitter, men sykdommen smitter ikke ved absolutt alle samleier der den ene er smittet og den andre ikke. På den annen side smitter klamydia ganske lett (mye lettere enn for eksempel hiv). Så, det er nok teoretisk tenkelig at du ikke har smittet noen av partnerne dine hvis du selv virkelig har hatt klamydia, men særlig sannsynlig er det ikke. (Siden det er så mange som smittes med klamydia uten å få merkbare symptomer på sykdommen (75 % av kvinner og halvparten av menn) kan forøvrig ikke partnerne dine vite sikkert om de har fått klamydia uten at de selv tester seg.)

2) Selv de laboratoriene som har de strengeste prosedyrene og kvalitetskontrollene unngår ikke helt å gjøre feil. Så det kan aldri utelukkes at det har skjedd en forbytting av en prøve.

3) Siden du er blitt i tvil om prøvesvaret ditt, bør du vel få tatt en ny prøve. Hvis den er positiv må du gi beskjed til de partnerne du har hatt etter at du kan ha blitt smittet selv. Siden du jo ikke kan vite akkurat når det skjedde, bør du nok kontakte de du har vært sammen med siden den forrige gangen du fikk tatt en (negativ) klamydiaprøve. (Hvis du velger å ikke ta en ny prøve, må du oppfatte den som er blitt tatt allerede som riktig. Det er tross alt det mest sannsynlige).

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn