Klamydia

Spørsmål

fikk påvist klamydia i november 2003. jeg og min prtner tok straks en kur, men var for rask med å ha samleie. ca 2 dager etter tatt kur. går på nytt til legen i jannuar 2004 og får ny kur, samme skjer der, er for tidlig ute med å ha samleie. i mars skjer d samme, ny kur og igjen for tidlig samlleie. mai 2004 får vi en ny kur, bruker kondom i ei uka. d jeg da lurer på er om hvor sikker kan vi da være på at vi er kvitt d. og hvor farlig kan d være for at jeg og min partner er sterile. er d mest farlig for mannen eller har ikke det noe betydning. jeg har ikke hatt symtomer sida jannuar, da hadde jeg ubehagelig vont i magen og svie ved vannlating. min samboer har en sjelden gang svie/ sm i pungen, som regel etter samleie eller på kvelstid. håper på et godt svar med ikke for mye lege språk.

Relevante sykdommer/medisiner: klamydia i kanskje 9 mnd!

Kvinne, 23 år

Svar

Hei.

Når det gjelder klamydiainfeksjon så må man vente 2 uker etter behandling med å ha samleie uten kondom for at infeksjonen skal være helt ute av kroppen og man er helt smittefri. Dette betyr at hvis dere tok siste kur i mai-04 og så brukte kondom en uke før dere hadde ubeskyttet samleie igjen, så er det ikke sikkert at dere er kvitt infeksjonen. Det er nok derfor lurt om dere begge tar en kontrollprøve hos legen nå for å sjekke om dere er friske eller må ha en ny runde med behandling, særlig med tanke på at samboeren din har svie/smerte i pungen. Dette kan være et tegn på at han fortsatt har klamydiainfeksjon, fordi klamydia-bakteriene noen ganger kan spre seg fra urinrøret til bitestiklene i pungen hos menn. Klamydia kan føre til betennelse i bitestiklene, og dette gir symptomer i form av smerter, ømhet, varme og hevelse i pungen, og eventuelt feber og frysninger. Du sier at du ikke har hatt symptomer siden januar, men dette utelukker ikke at du har infeksjon. Det er slik at de aller fleste med klamydiainfeksjon ikke får noen symptomer i det hele tatt.

Du spør om risikoen for om du og din partner kan ha blitt sterile etter klamydiainfeksjonen. Når det gjelder kvinner så kan manglende eller sen behandling føre til at det utvikles en betennelse i egglederne som kan medføre sterilitet. Nye undersøkelser tyder på at sterilitet forekommer hos mindre enn 5%; av alle som går med ubehandlet infeksjon.
Ved manglende behandling hos menn kan klamydia føre til betennelse i bitestiklene, og resultere i sterilitet. Dette er imidlertid sjelden.

Altså: ta en tur til legen der dere begge tar en kontrollprøve. Hvis den er negativ hos dere begge, er dere friske. Hvis det viser seg at du og/eller partneren din fortsatt har infeksjon, bør dere begge få antibiotika-behandling og ny etterkontroll hos legen 3 uker etter avsluttet behandling. I så tilfelle er det viktig at dere bruker kondom ved hvert samleie fram til etterkontrollen. Du kan lese mer om klamydiainfeksjon i linken øverst på denne siden.

Lykke til!