Klamydia?

Spørsmål

Hei! Jeg hadde ubeskyttet sex for en uke siden, og kan (kanskje) kjenne en ørliten "stikking" i penis....dette er ikke plagsomt, og det er foreløpig ikke tegn til smerter ved urinering. Er dette noe tegn for klamydia, el kan det være noe som går over av seg selv? Har isåfall alle legesentere mulighet til å ta en klamydiatest ved urinprøve? Jeg har så lite lyst på en sjekk med "gamlemetoden", med bomullspinnen....og synes situasjonen er vanskelig, pga. skrekk for leger generellt...

Relevante sykdommer/medisiner: klamydiatest

Mann, 27 år

Svar

Hei!

De aller fleste legesentre tar i dag klamydiatest på menn ved urinprøve, og det er viktig at man ikke later vannet i løpet av de to siste timene før en tar denne prøven. Jeg synes absolutt du bør få tatt en slik prøve fordi du har hatt ubeskyttet sex samt at du har symptomer fra penis. Det er faktisk slik at mer enn halvparten av menn som har klamydia ikke har noen plager i det hele tatt, slik at man godt kan ha infeksjonen uten å merke noe til den. De som får symptomer på klamydia merker oftest kløe i urinrørsåpningen, lett svie ved vannlating og/eller sparsom utflod som ofte er fargeløs.

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare kjønnsykdommen her i Norge. Hos noen menn kan klamydiainfeksjon i urinrøret spre seg til bitestiklene og forårsake infeksjon her (epididymitt). Symptomer på dette er blant annet smerter som stråler opp i magen, feber, frysninger og hevelse og ømhet i en av bitestiklene. Dersom disse plagene skulle oppstå er det viktig at man kontakter lege raskt for å få behandling. En annen senfølge som kan oppstå etter en ubehandlet klamydiainfeksjon er sterilitet, men dette er nokså sjelden hos menn. I tillegg er det stor fare for å smitte andre sexpartnere hvis man ikke får behandling.

Klamydiainfeksjon behandles med antibiotika, og behandlingen er gratis. For øvrig beskytter kondom mot smitte. Hvis du vil kan du lese mer om klamydia i linken øverst på denne siden.

Håper dette var til hjelp – lykke til!