Klamydia-smitte

Spørsmål

Jeg er en homofil mann som har blitt testet for kjønnsykdommer i munnhule, urinrør og rektum.
Det ble påvist Chlamydia i rektum.
Før jeg fikk svar på testen, hadde jeg munnsex med en mann.Kan jeg ha smittet han, når det ikke var noen anal kontakt mellom oss?

Mann, 47 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Svaret er et helt klart nei.
Man må ha direkte ubeskyttet kontakt med den kroppsdelen hvor infeksjonen sitter, for å kunnen bli smittet. Og klamydia kan ikke "spre seg" fra rectum til munn hos personen som har det.

Dette forutsetter altså at du ikke har hatt anal kontakt med andre før dette igjen, dvs. før du fikk vite at du var smittet og evt ikke visste det selv. Men disse forholdene går jeg ut fra at du har oversikten over, såpass ansvarsbevisst som du fremstår som. Det er flott av deg og etisk riktig, å ville finne ut om du kan ha smittet noen, for å kunne informere vedkommende dersom det var mulighet for at du kunne ha smittet noen.

Dette er jo veldig viktig, når man vet at over 50% av klamydiasmittede ikke har symptomer eller tegn på smitte i det hele tatt, og derved mister muligheten til å få behandling, hvis ikke de blir informert om at de kan ha blitt smittet.

Jeg er helt sikker på at du er klar over disse tingene, men tar det med i "almenopplysningens tegn" siden mange mennesker leser disse svarene:

Kondom gir en meget god beskyttelse mot klamydia (og andre kjønnssykdommer).
Klamydia er svært vanlig. Over 16.000 diagnostiserte tilfeller i 2003, høyeste tall noensinne. Sjansen for å bli smittet er altså stor ved hyppig partnerskifte og ubeskyttet sex.
Svært mange er ikke klar over at de er smittet.
Konklusjonen er åpenbar: Bruk kondom ved ubeskyttet og "tilfeldig" sex.

Håper du er fornøyd med det klare svaret, og forøvrig ser gjennom fingrene med at jeg benyttet anledningen til litt gjentagelse av viktig "folkeopplysning" :) !

Ha det bra !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn