Klamydia og leddsmerter

Spørsmål

Jeg har hatt et forhold til en dame. Dette forholdet førte til at jeg pådro meg Klamydia, men som er leget med medisiner. Etter denne kjønnssykdommen fikk jeg problem med ting jeg ikke helt klarer å lokalisere, men som gir smerter/ubehag. Jeg har særlig smerter rundt kneene, på innersiden, i overgangen kne og lår samt at det kan stramme noe på baksiden, noen ganger nedover leggene og oppover lårene. Har smerter i håndleddene særlig det som styrer PC musa. I overgangen fra bena til leggen (risten) kjenner jeg også at det strammer. Noen ganger en slags krampe i leggene og baklårene eller muskelsmerter. Det er også ubehag i musklene fra rygg til arm, og noen ganger smerter i eller rundt albuleddene. Kan av og til virke som det går en varmestrømningen gjennom bena og også rundt håndleddene. Kjenner noe smerte i ryggen, men smerter i ryggen er noe jeg har hatt i flere år etter et fall på ski. Det kom også etter at Klamydiaen var helbredet noe utflod fra penis. Det hele begynte for ca. 3/4 år siden (oktober 2002). Smertene blir verre ved høye temperaturer, det kan bli over 40 grader her.

Etter det jeg kan kjenne og se så er der ingen hevelser, røde partier eller andre ytre tegn på nevnte problemer.

Jeg har tatt HIV test i januar 2003 som var negativ? Kan det likevel være at jeg er smittet av HIV eller hva kan jeg ha pådratt meg?

Mann, 40 år

Svar

Hei!

Jeg er ikke helt sikker på om det er en sammenheng mellom klamydiainfeksjonen din og plagene du ellers angir. Det finnes riktignok en tilstand som heter "reaktiv artritt" som er en leddbetennelsestilstand som kan oppstå i etterkant av blant annet en klamydiainfeksjon. Knær, ankler, håndledd og føtter er hyppigst angrepet, noen har ryggsmerter.

Jeg synes symptomene dine er litt diffuse og ikke så klart definert som betennelser i leddene (artritter) kan være, med hevelse, rødhet og varme rundt selve leddet. Det kan derfor være at symptomene skriver seg fra vond muskulatur, muskelspenninger og belastningsplager, men også fra andre revmatiske plager.

Dette kan best utredes av en revmatolog eller en spesialist i fysikalsk medisin. Jeg synes det er relevant å ta HIV-test igjen hvis du har mistanke om at du kan ha blitt utsatt for smitte. HIV kan også gi diffuse leddplager, men hvis HIV-testen er negativ har det ikke noe med dette å gjøre.

Det er ikke så mye jeg kan gjøre for å stille en slik diagnose for deg uten å undersøke deg selv. Dette må du utrede videre hos fastlegen din.