Kjønnsykdom?

Spørsmål

Hadde sex med en fremmed jente i Asia for 3 dager siden. Benyttet naturligvis kondom under samleiet, men da jeg trakk meg ut la jeg merke til at kondomet hadde sklidd ganske langt ut på skaftet. Kondomet dekket fortsatt penishodet og litt av skaftet. Ikke noe av utløsningen rant ut av kondomet, og det var fortsatt helt. Er det noen grunn til å tro at jeg kan vere smittet av en eller annen kjønnssykdom. Er spesielt redd for HIV. Har aldri hatt noen kjønnssykdom før. Vasket penis rett etter endt samleie.

Mann, 24 år

Svar

Hei.

Så lenge kondomet var helt og dekket penishodet og litt av penisskaftet, og hvis huden din over penisskaftet var intakt (ikke åpne sår), er det lite sannsynlig at du kan ha blitt smittet med klamydia, gonoré eller HIV. Disse sykdommene smitter ikke gjennom hel hud, kun ved direkte kontakt mellom slimhinne og mikrobe. Når kondomet du brukte dekket penishodet og slimhinnen på penis ikke var i kontakt med sekret fra hun du hadde sex med, er smittefaren liten.
Kjønnsvorter (kondylomer) og genital herpes smitter imidlertid ved direkte kontakt mellom hud.

Du sier at du er spesielt redd for HIV. Risikoen for smitte med HIV-virus er i utgangspunktet svært lav uten bruk av kondom ved samleie er sannsynligheten for smitte trolig under 1%.

Hvis du er urolig for smitte er det sikreste allikevel å gå til lege og få tatt en test.