Kjønnsvorter

Spørsmål

Hei!
Jeg oppdaget for noen uker siden 3 "flekker"/kuler på siden (ca midt på) av penis. De er hvite og relativt flate. Jeg spurte min tidligere kjæreste og hun har kjønnsvorter. Jeg har også noen veldig små liknende kuler på innsiden av forhuden.
Jeg regner med at dette er kjønnsvorter, og lurer på om de går bort av seg selv etter en viss tid? Vil viruset i så fall vere helt borte eller bare latent (for å senere komme tilbake)?
Eller MÅ jeg få behandling?

Jeg har også noen små vite "knupper" på øverste halvdel av kanten rundt penishodet. De har jeg hatt så lenge jeg kan huske(før jeg hadde sex også), hva er det?

Mann, 21 år

Svar

Det høres nok desverre ut som du også er blitt smittet av kjønnsvorter - eller kondylomer som vi sier på fagspråket.Det er vorter som sitter på kjønnsorganene og overføres ved vaginalt (kvinne til mann) samleie eller analt samleie. De er forårsaket av et virus, og de kan ligge lenge i kroppen uten å gi symptomer eller plager, og derfor kan mange være smittebærere uten å være klar over det. Kjønnsvorter er derfor en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommer (kjønnsykdommer) i Norge idag. Det beste er å gå til din lege for at han/hun kan se på det - og evt. få dem fjernet. Men de kan komme igjen - i og med at de er forårsaktet av et virus i samme familie som forårsaker de vanlige vorter.
Når det gjelder de små "knuppene" så er nok det noe annet og ikke hverken farlig eller unormalt - og skal ikke gjøres noe med.