Kjønnsvorter

Spørsmål

Jeg oppdaget en vorteliknende utvekst i endetarmsopningen for ca 10 måneder siden. Den er der enda,og nå har jeg oppdaget to til som er i området rundt skjedeopningen. Jeg har hatt samleie med 2 gutter uten kondom før jeg oppdaget dette. Er dette kjønnsvorter? Er det farlig? Jeg er veldig redd for at dette er noe alvorlig, men fikk ikke time hos lege før om en måned. Er det noe jeg kan behandle vortene(?) med? Jeg har kjærest nå, men vi har ikke hatt samleie enda. Jeg vil ikke pga at dette sikkert smitter. Synes det er flaut å si det.

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Uten å ha sett på utvekstene dine kan jeg ikke si sikkert hva de er, men det du beskriver høres veldig ut som kjønnsvorter (kondylomer). Kjønnsvorter er forårsaket av vortevirus (HPV - humant papillomavirus), og er en seksuelt overførbar sykdom. Selve infeksjonen er veldig vanlig, men bare noen få av de som er smittet med viruset får synlige vorter. Det er vanlig at de som får synlige vorter ofte får slike flere steder samtidig, hos kvinner oftest på kjønnsleppene og rundt endetarmsåpningen.

Det finnes ca. 30 ulike typer vortevirus. Noen av disse kan føre til kjønnsvorter, som oftest forsvinner av seg selv etter 1 års tid. Disse ytre kjønnsvortene er ikke farlige og fører ikke til økt risiko for kreft senere. Enkelte andre typer vortevirus kan gi celleforandringer i livmorhalsen, som noen ganger kan utvikle seg videre til kreft. Slike celleforandringer gir ingen symptomer, men de kan oppdages ved å ta en celleprøve fra livmorhalsen. Slike prøver bør alle kvinner ta hvert 3. år fra man er 25 år til man er 70 år.

Vorteviruset smitter ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, f.eks. ved samleie. Hvis dere bruker kondom ved alle samleier reduseres sannsynligheten for at du skal smitte kjæresten din, men kondom beskytter ikke 100%;.

Ytre kjønnsvorter er altså ikke farlige, men de kan gi ubehag med kløe og sårhet. Det er oftest enkelt å fjerne disse vortene, og de behandles med et spesielt vortemiddel som du må få resept på hos legen din (Wartec, Condyline).

Du kan lese mer om kjønnsvorter i linken øverst på denne siden.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-