Kjønnsvorter

Spørsmål

Hei.
Eg har blitt smittet av kjønnsvorte,men det eg lurer på er om det går an at vortene kommer i munn/hals?viss det blir utført munsex me ein som er smittet?Og vor lenge vil det går før vortene forsvinner?Eller va kan eg gjer for å få di bort?

Mann, 22 år

Svar

Hei.

Kjønnsvorter (kondylomer) hos menn kan sees på forhuden, penishodet, penisskaftet, pungen eller rundt endetarmen. Kjønnsvortene holder seg hos de aller fleste til området rundt kjønnsorganene og endetarmen, men i ytterst sjeldne tilfeller kan de spres til munnhule og hals ved munnsex. Hvor stor risikoen for smitte er ved munnsex har jeg ikke funnet noe tall på, men det er langt mer unntaket enn regelen at dette skjer.

Kjønnsvorter skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillom virus (HPV). HPV stimulerer hudens overflateceller til å dele seg, og dermed oppstår vorter som fortykkelse i huden. HPV overføres ved seksuell omgang, og 70% av partnerne til personer med kjønnsvorter har dette selv. Infeksjon med HPV-virus er veldig vanlig, men bare en liten andel av de som er smittet med viruset får synlige kjønnsvorter.

Kjønnsvorter kan behandles med såkalt podofyllotoksin (Condyline, Wartec – begge på resept). Stoffet hemmer celledelingen til hudcellene, og ved bruk av dette vil vortene etter hvert forsvinne. Du kan selv pensle dette stoffet på vortene morgen og kveld i 3 dager. Deretter tar du en pause i 4 dager, før du eventuelt gjentar prosedyren. Vorter i endetarmen eller urinrøret skal ikke pensles fordi stoffet skader slimhinnen i disse områdene.
Hvis man ikke har effekt av denne behandlingen, kan vortene fjernes ved kirurgi, laser eller frysing.

Kjønnsvorter blir ofte bra av seg selv, men det kan ta flere år. Effekten av behandling er god i første omgang, men 20-30% får tilbakefall som kan komme flere år etter behandlingen. Tilbakefall skyldes ufullstendig fjerning av viruset eller ny smitte. For øvrig vil kondom delvis beskytte mot smitte. Du kan lese mer om kjønnsvorter ved å følge linken øverst på denne siden.

Håper dette har vært til hjelp – lykke til!