Kjønnsvorter

Spørsmål

Hei! Jeg har fått konstatert kjønnsvorter og er kjempefortvila, og litt forvirra pga ulik/uklar informasjon. Først og fremst lurte jeg på om disse kan se ut som kviser. Har også noen kviseliknende saker på selve hudområdet, utenfor kjønnsleppene. Legen min mente at dette var betennelse i hårsekkene, grunnet ubalanse i floraen. hva sier du om dette? Hadde et par som forsvant etter relativt kort tid....ca to uker. Kan kjønnsvorter forårsake kløe? De mest vanlige områdene å få kjønnsvortene på er ved kjedeåpningen, og på kjønnsleppene, stemmer dette? Hva me området rundt klitoris. Har noen hvite kjertler her...men dette er vanlig er det ikke? har hatt slike lenge før jeg fikk de andre, men de har blitt litt "større" den siste tida. Legen mente ikke at dette var kjønnsvorter. Så over til smittefaren. Det smitter ved vaginalt samleie, men har hørt at det ikke smitter ved oralsex, kan du forklare dette litt? er kontakt mellom kjønnsorganene nødvendig for smitte? Eller er det mulig å bli smittet "via" munnen, dersom begge prater utfører oralsex, uten å ha samleie? Kan ellers kjønnsvorter smitte i badekar o.l.? Fikk beskjed om at det kom til å bli bra, men blir man noensinne "kvitt det", eller er man smittefarlig uansett? Er det forskjell mellom smittefaren når man har synlige kjønnsvorter eller når man eks. har blitt kvitt disse? Og hvor stor er smittefaren egentlig? Er det ellers vanlig med flere utbrudd? Jeg håper virkelig at jeg kan få svar på alt dette!! På fohånd takk!! mvh Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kjønnsvorter kan ha små stilker, men kan også være flate og små, og noen ganger ligger de i hudnivå. Av og til er de tettpakket som brosten, vorter i urinrøret, i skjeden og på livmorhalsen ser man som regel ikke.

Kviseliknende forandringer er neppe vorter, jeg tror legen din har rett om disse.

Kjønnsvorter kan forårsake kløe, og de er vanlige rundt endetarmsåpningen, rundt skjedeinngangen, i skjeden eller på livmorhalsen. Hvite kjertler rundt klitoris er mest sannsynlig ikke vorter, men det er litt vanskelig å si sikkert uten å ha sett dem.

For at vortene skal smitte må jo et område med vorter være i kontakt med den som blir smittet. Hvis du har oralsex med noen som ikke har vorter vil ikke du bli smittet og du vil ikke smitte vedkommende. Hvis du får oralsex av en som smittes av deg vil han kunne få smitte som igjen overføres til kjønnsorganer via spytt osv, men det vanlige er smitte ved vaginalt samleie. Men ingen regel er jo uten unntak, selv ikke her. Kjønnsvorter smitter ikke ved bruk av felles badekar (men har man sex i det kan man jo smitte hverandre).

Kjønnsvorter kan forsvinne av seg selv, men det kan ta flere år. Det er stor risiko for tilbakefall selv om man har god effekt av den første behandlingen - enten fordi behandlingen er ufullstendig eller man smittes igjen.

Kjønnsvorter er en vanlig tilstand og relativt smittsomt - det er vanskelig å angi et mål på dette. Du må regne med å være "smittefarlig" selv om du ikke ser vortene, det er vanskelig å avgjøre om man er helt smittefri i og med at de kan ligge i hudnivå uten å synes noe særlig.

Det er vanlig å få flere utbrudd, både samtidig og etter hverandre. Tilstanden er godartet, men man tror det er en viss sammenheng med økt risiko for utvikling av livmorhalskreft og vorteviruset, så det er vanlig å ta celleprøver fra livmorhalsen for å kontrollere dette litt nøyere når man har fått påvist kjønnsvorter.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn