Kjonnssykdommer

Spørsmål

hei!!!
det hadde vært veeeldig fint om du kunne svare på dette brevet...
for du skjønner at vi har et prosjekt på skolen om kjønnssykdommer og jeg lurte på om du kunne gi oss noen tips om hva som er bra å legge fram, for å få mest mulig oppmerksomhet???
klem fra noen dresperate ungdommer....

Kvinne, 15 år

Svar

Hei!
Saa flott at dere skriver om dette paa skolen! Det er kjempeviktig aat dere informerer om det. For det forste saa er det viktig aa si noe om at ubeskyttet sex -sex uten kondom - ikke bare gir risiko for aa bli gravid - men ogsaa kan gjore at man blir smittet med kjonnsykdommer.
I dag er det mange unge som gaar rundt med kjonnsykdommer faktisk uten aa vere klar over at de er smittet. Dette fordi noen av dem ofte ikke gir noen symptomer - dvs. plager. Av disse er klamydia veldig vanlig, og mange jenter faar ofte ingen plager av dette og vet da ikke heller om at de er smittet. Og dette er en sykdom som kan lede til sterilitet /- det vil si at de kan miste evnen til aa faa barn. Og det er jo tragisk!
En annen smitte som ikke har noen egentlige symptomer er hiv-viruset. Man kan vere hiv-smittet uten aa vite det, og saledes kan ved ubesskyttet samleie smitte andre. Det som beskytter er aa bruke kondom.
Saa det er veldig viktig aa bruke kondom naar man har samleie - fordi kondom er det eneste prevensjonsmiddel som baade beskytter mot graviditet og mot kjonnssykdom.
Alt dette er viktig aa legge frem.
Skriv hvis det er noe mer dere vil ha.