kihoste hos vaksinert

Spørsmål

Hei! Ønsker en "second opinion" i forhold til infeksjon og behandling.

I slutten av juli la jeg merke til hovne/vonde lymfeknuter på halsen. I midten av august besøkte jeg lege som undersøkte lymfeknutene og tok blodprøve. Legen mistenkte virusinfeksjon. Ingen funn på blodprøvene, ble bl.a. testet for CMV og kyssesyken (som jeg har hatt tidligere).

2 uker senere, i slutten av august, fikk jeg en kraftig og litt langvarig forkjølelse. Halsvondt, tett/rennende nese, noen dager med litt feber og muskelverk. Hadde 3-4 dager med hoste. Følte meg dårligere enn ved en "vanlig forkjølelse" og jeg hadde symptomer i 3 uker. Fortsatt hovne lymfeknuter.

I starten av oktober hadde jeg følt meg ganske frisk i omkring 4 uker, men hadde fortsatt hovne lymfeknuter (både hals og lysken) og følte meg mer trøtt og sliten en normalt. Responderte dårlig på trening, trengte lang restitisjonstid, kroppen føltes "seig" og trøtt. Tok derfor en ny tur til legen hvor det ble tatt nye blodprøver. Har nå fått svar på disse, og legen min mener jeg nylig har hatt kikhoste. Jeg kjenner meg ikke helt igjen i symptombeskrivelsen, men har forstått det slik at dersom man er vaksinert så kan man få mildere symptomer. Men, jeg har ikke hatt spesielt plagsom hoste, kun den sedvanlige hosten jeg pleier å få i 3-4 dager i slutten av hver forkjølelse.

Er det en mulig forklaring at kikhoste har gitt meg flere uker med hovne lymfeknuter og tretthet/slapphet?
Eller er det mer naturlig at dette skyldes virus? Eller kanskje begge deler?

Legen min har skrevet ut 10 dagers kur med Erytromycin, men har det noen hensikt at jeg tar dette nå? Legen min ga ikke noe klart svar på dette spørsmålet, men mente at jeg "måtte gjøre en vurdering av det selv". Jeg føler meg ikke syk nå, kun litt mer trøtt enn normalt og dårligere prestasjon under trening. Har forstått det slik at dersom behandlig av kikhoste skal ha effekt, så må det tas ganske tidlig. Det er nå 7 uker siden jeg fikk forkjølelsen. Hva synes du?

Svar

Hei og tak för ditt mail,
Jag tycker du resonerar korrekt kring din sykehistoria. Jag har inte alla data, men ska förslka ge dig några kommentarer.
För det första, kikhosta hos noen som är vaksinert ger mildare symptom. Detta beror på att vaksinet inte är särskilt bra. Efter 15-20 år har effekten gått ner og man kan då bli syk ändå. Symptomen brukar ändå domineras av hosta. Att hovne lymfknuter skulle vara det dominerade symptomet på kikhosta är inget jag känner igen. Det skulle vara intressant att veta vilken slags blodpröver som visade kikhoste. Är det en så kallad serologi, det vill säga en mätning av antistoffer, så kan provet ibland vara lurigt att tolka. Den vanligaste orskaen till de symptom du beskriver är virusinfektion, till exempel förkylningsvirus som Rhinovirus men även andra typer som Adenovirus med flera. Får man en infektion har man dessutom högre risk att få ännu en infektion. Det långdragna förloppet du beskriver kan alltså vara flera infektioner som drabbat dig under en kort tid.
För det andra, erytromycin mot kikhosta ger man bara i början av infektionen. Det är främst till för att minska smittosamheten så man inte ger sjukdomen till andra. Du har ingen nytta av att ta erytromycin i detta läget.
För att sammanfatta: Ett litet frågetecken kring hur säker diagnosen kikhosta är i ditt fall (jag vet inte vilket test som använts). Du behöver inte använda erytromycin i denna fas av sjukdomen.
Hoppas detta var till någon hjälp!
Med bästa hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege