Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan to personer få elveblest samtidig?

Spørsmål

Hei. Vi kom hjem fra en tur til Syden for litt over en uke siden. Allerede første natten vi var der ned fikk jeg voldsom kløe flere steder på kroppen. Det utviklet seg til små byller (spesielt i bakhodet) og hevelser flere steder. Føttene svulmet opp - det virket som det var mye væske i dem. Deretter svulmet hendene opp så mye at fingrene ikke kunne bøyes. En morgen svulmet underleppa også mye opp. Kløen forflytter seg rundt på kroppen. Jeg var hos fastlegen og han mente det måtte være elveblest og jeg fikk noen reseptfrie allergitabletter. De virket, men hvis jeg ikke tar dem, så kommer kløen/utslettet tilbake for fullt - selv etter en uke.

Det rare er at min samboer nå har fått det samme. Hun får utbrudd en gang per dag med kløe og hevelser. Vi har en mistanke om at det kommer fra sengene på syden-stedet ettersom det første utbruddet kom allerede første natt.

Badebasseng, sol og varme kan vi derfor utelukke. Vi har reist svært mye i mange år og har aldri opplevd noe lignende.

Ingen av oss er plaget av noe form for allergier. Er det sannsynlig at to personer kan utvikle elveblest samtidig? Kan vi ha fått noe loppebitt, skabb eller andre ting? Er det andre behandlingsformer vi bør prøve (pencelin e.l.)? Kan det være andre ting enn elveblest?

Mann 55
Svar

Det ser ut som elveblest på bildet, og det at du har god effekt av antihistamin styrker den mistanken. Men elveblest er ikke smittsomt så det er merkelig at begge har fått det. Ser det virkelig likt ut på begge?

Noen markinfeksjoner kan gi elveblest, men for å finne ut av det må vi ta noen prøver. En mark heter Strongyloides sterkoralis, og den diagnostiseres med å mikroskopere avføringen. Det bør også tas en blodprøve for å lete etter eosinifile celler. Jeg skriver dette så fastlegen din skal ha noe å starte med. Jeg kommer ikke lenger med en internettkonsultasjon.