Kan man stole på chlamydiatesting ?

Spørsmål

Hei. Jeg tester meg vanligvis for klamydia hos legen hver gang etter partnerskifte. Liker generelt å bruke legen fremfor å styre med ting selv. Aldri fått påvist klamydia i hele mitt liv. I fjor brukte jeg Olafias hjemmetest. Denne også negativ og er nok til å stole på. Fulgte alle retningslinjer; første urin om morgenen og leverte i posten samme dag etc. Er imidlertid en helt å bekymre meg for merkelige ting. Disse naat testene,etter hva leser,er meget spesifikke og sensitive og evner å plukke opp dna fra bakterien dersom den finnes. Bekymringen min er følgende; hva om den koppen jeg tisset oppi, før jeg transportere urinen over i annen steril container, ikke hadde blitt skylt god nok og i verste fall inneholdt ørlite spor av enten såpe eller annen væske: det er vel ikke nok til å vippe slike tester av pinnen? 95 % sikker på at dette ikke er tilfellet og at det ikke var noe feil med koppen.
Generelt antar jeg vel at slike laboratorier vil melde tilbake til pasient og be om en ny prøve dersom det skulle være noe muffens/uleselig med innsendte prøver fremfor å rapportere tilbake negativt svar? Har ingen symptomer eller grunn til å tvile at negative svaret er riktig men klarer jo likevel å tenke hva hvis jeg skal ha klart å gjort noe feil her.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at man godt kan tenke seg en forurensing av kontaineren som ble brukt når man samlet opp urin og sendte den til laboratoriet, men her er forholdet omvendt. Hadde det foreligger rester av tidligere chlamydiakontaminert materiale i kontaineren så ville du prinsipielt hatt en noe øket sjanse til å få en falsk positiv prøve, ikke en falsk negativ. Som det fremgår er sjansen for dette helt minimal, men den foreligger teoretisk på laboratorier som steller med NAAT-testing. Annen forurensning som skulle ha innvirkning på analysen er likeledes teoretisk;- siden de fleste har oppvaskmaskin så er nok oppsamlingsglasset eller koppen gullende ren. Imidlertid mener jeg at laboratoriet vanligvis ber om at urinen skal lates direkte i prøvekontaineren som så skal sendes, men det kan sikkert variere fra laboratorium til laboratorium. Sannsynligheten for at annen type forurensning skulle kunne ha noe å si for analysen er teoretisk. Var jeg deg så ville jeg ha stolt på resultatene du har fått og hvis du fremdeles skulle være i tvil så er det jo bare enten å møte opp på Olafia og be om en ny prøve eller å ta en ny forsendelsestest.

Har du spørsmål om KJØNNSSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Pris fra 259,-