Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man bli smittet av HIV hos tannlegen ?

Spørsmål

Hei Johannes, Har hatt noen tanker rundt HIV smitte og har derfor et par spørsmål. Det gjelder muligheter for HIV smitte ved tannlegebesøk i Norge. Er det mulig å bli HIV smittet hos tannlegen i Norge? Gitt at tannlegen glemmer å bytte / vaske utstyret som Ble brukt på pasient før, er det mulig da? (Har lest at blod må være flytende og at viruset ikke smitter via overflater/utstyr fordi det dør med en gang utenfor kroppen, men ble usikker hva som er rett her). Har noen blitt registrert smittet ved tannlegebesøk i Skandinavia? Håper på et oppklarende svar.

Mann 32
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan du ta helt med ro, det skjer ikke. Etter HIV-epidemien trådte inn i verden i begynnelsen av 1980-årene ble det jo et svært oppstyr som varte i år etter år. Etterat man forsto hvordan HIV-viruset smittet ble alle medisinske prosedyrer tatt opp til vurdering og fra toppen og ned kraftig innskjerpet, spesielt det med å bruke handsker i absolutt alle sammenhenger der helsearbeidere skulle komme nær en pasient og dette inkluderte ikke minst tannlegene. Jeg arbeidet i slutten av 80-årene som spesiallege i blodsmittesykdommer i det daværende Helsedirektoratet som hadde det som kalles "general precautions" som et av sine hovedanliggender på den tiden. Det var selvsagt mye diskusjon om dette, men store anstrengelser i alle land, ikke minst i land med små ressurrser skapte over tid en helt annen holdning til omgang med pasienter enn den som kunne ha rådet tidligere, vi snakker om et paradigmeskifte i helsevesenet gjennom 1980-årene med henblikk på forebyggelse av blodsmitte. 


Tannleger glemmer ikke å bytte utstyr mellom pasientene, det sørger selvsagt hele apparatet rundt tannlegen for, og alt utstyr blir rengjort og sterilisert som del av rutinen på alle tannlegekontorer. Tannlegene bruker uten unntak handsker i alt de foretar seg hos en pasient. Kjennskapen til nødvendigheten av ikke å føre bakterier inn i pasientens kropp ved inngrep var godt kjent etterat en lege ved navn Ignaz Semmelweiss forsto det i Wien/Budapest i slutten av 1800-tallet i sammenheng med den alvorlige sykdommen som kalles barselfeber og som er utryddet i dag. 


Jeg kjenner ingen eksempler fra Skandinavia i nyere tid hvor det entydig er blitt vist at noen helsearbeider, inkludert tannleger har smittet en pasient med noen blodsmittesykdom annet enn kanskje hepatitt B før man helt forsto hvordan den kunne smitte. Derimot mener jeg å huske at det var snakk om at en tannlege i USA skulle kunne ha smittet en eller flere pasienter med HIV idet han selv var HIV-positiv, men da er vi altså i begynnelsen av 1980-årene. Det er riktig at HIV-viruset dør meget snart etter å ha forlatt sitt vanlige miljø, slik at det som kalles blodsmitte bare skjer når blodet på en eller annen måte er ført inn og ned i pasientens vev av f. eks. en sprøyte hvor stemplet presses inn der hvor sprøyten har HIV-smittemateriale som f.eks. en annens blod. For alle som utdannes eller arbeider i helsevesenet i vår tid er dette noe man ikke tenker over lenger, det hører til det absolutt uomgjengelige ved omgang med pasienter. Så igjen, ta dette med ro. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-