Kan legen ta feil?

Spørsmål

Leste artikkelen om Klamydia og merket meg symptomene. Utflod fra urinrøret, svie osv.

Var hos legen og sjekket meg for en stund siden med bakgrunn i disse symptomene og at en partner hadde klamydia og fikk negativt svar på testen.

Spørsmålet mitt er: Kan legen ha tatt feil eller kan ting ha skjedd med tanke på at dette er veldig lenge siden? Symptomeme er der ennå.

Mann, 28 år

Svar

Hei!

Det du lurer på er vel hvor sikker testen er? Den skulle gjerne vært 100% sikker, men dessverre er den ikke det. Den vanlige testen har en følsomhet som varierer mellom 90-100%. Det betyr at av 100 som har infeksjon, vil prøven i verste fall kunne slå ut på kun 90 stykker.

Hvis det er sannsynlig at du har infeksjon ut fra seksuell forhistorie, og samtidig har symptomer, bør du kontrollere prøven en gang til.

Når prøven har slått ut, er det kun et par prosent som får falsk positiv prøve.

Det finnes flere forskjellige prøveanalysemetoder, i praksis er den som brukes på legekontoret god nok. Imidlertid kan det være fornuftig å kontrollere den hvis resultatet ikke passer med sykdomsbildet/symptomene.