Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan kattens spolorm smitte til mennesket?

Spørsmål

Hei! Katten min har fått påvist spolorm. Jeg har nettopp gitt den kur, men er engstelig for om dette kan smitte over på mennesker. Har lest meg opp om saken, og jeg har forstått det slik at det faktisk kan smitte og bli til vandrende larver hos oss mennesker. Jeg lurer på hvordan jeg kan få sjekket om jeg er smittet, og hva bør jeg da gjøre? Jeg lurer også på hvor hardt jeg bør gå til verks nå, med vasking og diverse. Burde jeg eksempelvis sende sofaen på rens? Kan egg fra spolorm klekkes i hjemmet mitt? Holder det å støvsuge gulvet? Katten fikk diaré midt på stuegulvet, og gikk med skitne labber flere steder i hjemmet mitt. Avføringen kan jo derfor ha spredt seg til mange steder, blant annet sofaen og bordet. Kan dette føre til ny smitte hos katten? Har vasket der det har vært synlig. Jeg koser fortsatt med katten, men burde jeg egentlig la det være? Setter veldig stor pris på raskt svar. På forhånd takk!

Kvinne 30
Svar

Hei.


Katter har forskjellige innvollsorm fra det mennesket kan ha. Katters spolorm kan ikke formere seg i menneskets tarm og gi ormer der. Det er også særdeles vanlig at katter har spolorm, og har man katt, kan en stort sett nesten regne med at man eksponeres for katters forskjellige innvolsormer og egg til stadighet. Men som kjent har usedvanlig mange mennesker katt, og forblir friske. Alt i alt betyr det at dette ikke er noe en trenger å bekymre seg for, i praksis. 

Forskjellen går kun på at dere nå faktisk er klar over at katten har hatt spolorm, og da kommer bekymringene, men det er ingen objektiv grunn til å bekymre seg mer akkurat nå over dette, enn generelt når man lever med en katt i hus.


Vår reisemedisiner Gunnar Hasle har tidligere svart på spørsmål om det samme, og jeg siterer fra hans svar:


"Forskjellige pattedyrarter har forskjellige spolormer. Mennesker har Ascaris lumbricoides, hunder har Toxocara canis, katter har Toxocara cati. Disse ormene gir ikke særlig mye plager hos sine normale verter, og de er vanlige hos dyr som får gå ute. Av og til får mennesker i seg eggene som har vært skilt ut i dyrenes avføring, og de vil ikke finne veien til tarmen som menneskets spolorm gjør. Når de havner i feil vert kan ormen vandre rundt i vevet. Dette er ingen sjeldenhet, men som oftest merker man ikke noe til det."


Kommentar: En slik vandring av en kattespolorm vil man som hovedregel ikke merke, og den kan ikke overleve eller formere seg i menneskets tarm og lage kronisk sykdom eller forårsake spolorm i menneskets tarm.


Videre siterer jeg fra hans svar:

"Barn som leker i sandkasser ute er utsatt. Sandkasser bør derfor være tildekket når de ikke brukes. Det at dere har funnet spolorm hos katten er ikke så mye mer bekymringsfullt enn om dere ikke hadde visst det. Dette er veldig vanlig, bare at man som oftest ikke vet om det. Det er det å ha hund og katt som utgjør risikoen, og alle eiere bør ta hygieniske forholdsregler. Hunder og katter bør få spolormkur minst to ganger i året. "


Så til dine konkrete spørsmål:

"Jeg lurer på hvordan jeg kan få sjekket om jeg er smittet, og hva bør jeg da gjøre?"


Du trenger ikke å sjekkes, jfr over. Det er ingenting du trenger å gjøre.


"Jeg lurer også på hvor hardt jeg bør gå til verks nå, med vasking og diverse. Burde jeg eksempelvis sende sofaen på rens?"


Uansett hvor mye du vasker osv, så vil katten påny kunne få spolorm i neste uke, for det er svært vanlig hos katt, og da er du like langt. Når det i tillegg ikke kan gi alvorlig sykdom hos mennesket, trenger du ikke noen overdreven sanering av hjemmet. 

Forskjellen ligger, som forklart av dr Hasle ovenfor, i at du akkurat nå vet at katten har hatt spolorm, mens de fleste mennesker med katt med spolorm ikke vet det.


"Kan egg fra spolorm klekkes i hjemmet mitt?"


Nei.


"Holder det å støvsuge gulvet?"


Ja. 


"Katten fikk diaré midt på stuegulvet, og gikk med skitne labber flere steder i hjemmet mitt. Avføringen kan jo derfor ha spredt seg til mange steder, blant annet sofaen og bordet. Kan dette føre til ny smitte hos katten?"


Det kan det nok, men om ikke katten blir smittet av dette, så er det til enhver tid stor sannsynlighet for at katten får det påny, bare ved å ferdes utendørs og spise de dyr den dreper, noe katter forøvrig gjør i betydelig større omfang enn vi tenker at de gjør.


"Jeg koser fortsatt med katten, men burde jeg egentlig la det være?"


Nei, kos med katten som før. I praksis er dette som sagt ikke noe potensielt helseproblem.


Håper det var greie svar. Ha det bra.