Kan jeg være HIV-positiv ?

Spørsmål

Hei, for 10-11 år siden var jeg på reise i UK og kom i skade for å ha oralsex og vaginalt samleie med en prostituert. Vi brukte kondom under både oral og vaginal sex. Fra tid til annen blir jeg bekymret for HIV smitte da jeg ikke føler jeg har garanti for at kondomen ikke sprakk. Det er vel vanskelig for deg å gi noe svar på dette men mener du frykten min for HIV smitte er spesielt reell?

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan du ta med ro. Du hadde etter hva du forteller en episode for mange år siden i utlandet med en kvinne i England hvor du både ved det orale og det vaginale samleiet brukte kondom, dvs. dere fulgte rådene for sikker sex. Sannsynligvis har kondomet du brukte ikke sprukket siden du sier at du ikke erindrer at det faktisk sprakk, de fleste ville nok ha merket det og i alle fall husket det. Men selv om du ikke hadde brukt kondom så hadde sjansen for å være blitt smittet med HIV vært meget lav;- HIV er et svært lite smittsomt virus og den statistiske sjansen for å få overført en HIV-infeksjon er 1 på ti tusen ubeskyttede vaginale samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Dessuten er det, fremdeles med bakgrunn i tilgjengelig statistikk, lite sannsynlig at din partner var HIV positiv.  


Utover dette er rådet hvis du føler deg utrygg på om du faktisk har vært HIV-positiv i alle disse årene å la fastlegen ta en HIV-test av deg ved neste legebesøk;- det etter en test å få vite at man bombesikkert er HIV negativ er det som hjelper aller best. Lykke til !