Kan jeg være blitt smittet med HIV ?

Spørsmål

Hei. Gitt situasjonen: Man har hatt sex med en prostituert i Polen. Kondomet var på, men ble tatt av ved et tidspunkt, men mener at penis da ikke var inni henne. Tok test hos Olafiaklinikken nå for å være sikker, og fikk melding om behandling. Jeg forstår ikke at jeg kan ha blitt smittet. Men det store spørsmålet er: kan dette være noe alvorlig, som hiv?

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt hvor du skriver at du er blitt undersøkt på Olafiaklinikken etter hendelsen og at du har fått melding om behandling. Det er litt vanskelig å forstå hvorvidt du fikk påbegynt en behandling på klinikken i henhold til det eller de funn som ble gjort ved undersøkelsen der eller om du har fått beskjed via mail om at du feiler noe som er blitt funnet i etterhånd som f. eks. et svar på innsendte laboratorier som medfører at du må bli behandlet. Du skriver heller ikke hva diagnosen var og hvilken behandling du er satt på så det er derfor vanskelig å uttale noe vedrørende akkurat dette.  Hvor lang tid etter det seksuelle møtet undersøkelsen på Olafiaklinikken fant sted kan likeledes være viktig.   


Angående seksuelt overført smittsom sykdom generelt så forholder det seg slik at smitten enten skjer ved slimhinnekontakt eller ved at vaginal fuktighet kommer i kontakt med den andre partens hud eller slimhinner slik at overføring av mikrober således kan skje. Det er fint at kondom ble benyttet når du hadde sex med henne, men overføring av smitte kan likevel skje ved at penishodet ved et tidspunkt etterat kondomet var fjernet  kommer i kontakt med vagina, munnhule eller vaginalsekret, dvs. vaginal fuktighet. Den vanligste seksuelt overførbare sykdommen er urethritt, dvs. en betennelse ytterst i urinrøret og som fremkalles av mikrobene chlamydia, gonorebakterien eller mycoplasma genitalium. Men også herpes kan overføres på den måten. Antagelig har du allerede begynt på den forskrevne behandlingen og fått de beskjeder som vanligvis blir gitt i den forbindelse, spesielt at du ikke må ha sex med noen annen før behandlingen er fullført og at du eventuelt er kontrollert for at behandlingen har virket.


Hvorvidt det er mulig å bli smittet med HIV når man har gjennomført samleiet med kondom, men tatt den av på et senere tidspunkt så er det prinsipielt mulig selvsagt, men svært lite sannsynlig fordi HIV er et meget lite smittsomt virus som sjelden overføres utenom det ubeskyttede vaginale/anale samleiet. Og overføringsraten er så liten som mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen fullgåtte ubeskyttede vaginale samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Sannsynligvis har Olafiaklinikken tilbudt en HIV-test ved konsultasjonen der og de har nok da også orientert deg om at selv om den første testen er negativ så må det tas en kontrolltest på et senere tidspunkt. Men igjen, sjansen for HIV er svært liten.