Kan jeg stole på en HIV-combotest ?

Spørsmål

Hei, Tok en hiv combotest etter 13 uker etter en hendelse med ubeskyttet sex og svaret var negativt. Har etter hendelsen hatt hvitt belegg bakerst på tunga, en periode med svelgvansker og hovne lymfeknuter som jeg vet man kan få ved en primær hiv infeksjon. Er det teoretisk mulig at hivtesten fortsatt ikke har slått ut innen 13 uker? Jeg leser jo at en hvitest, som andre medisinske tester aldri kan være100% sikker og at det aldri finnes noen garantier. Har listet sted at det er 99,97% sikker. Jeg går ikke på noen medisiner og har heller ingen sykdommer. Jeg burde jo vært overlykkelig at testen var negativ etter 13 uker, men føler fortsatt uro pga symptomene. Kan jeg stole 100% på testen etter 13 uker eller bør jeg ta en test etter f.eks 6 måneder?

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan du ta med ro. Det er nok riktig at selv en combotest, som er svært pålitelig på alle måter, kan vise et falsk negativt resultat, men da er årsaken at testen er tatt for tidlig, dvs. før ca. 2-3 uker etter en risikosituasjon. De aller fleste som er sant HIV-positive får allerede på det tidspunktet en positiv test. De tidlige HIV-testene kunne av og til vise et falsk positivt resultat, men nesten aldri et falsk negativt resultat, men det er altså mer enn 30 år siden. Etter dette kan man med all mulig tillit stole på resultatet, enten det er positivt eller negativt, testen har på fagspråket en meget høy sensitivitet og spesifisitet, dvs. den får med seg alle som er syke, men den ikke viser positivt resultat på dem som er friske, det kalles positiv og negativ prediktiv verdi.


Når det gjelder det du kjenner så er det hvite bakerst på tungen vanligvis helt normalt, drar man tungen langt nok ut så ser man det området, det er der smaksknottene sitter. Vondt i halsen og noe lymfeknutehevelse kan komme med høstens øvre luftveisinfeksjoner eller lettere halsbetennelser, som oftest fremkalt av virus som ikke vanligvis vil behandles på noen måte. Noe del i en primær HIV-infeksjon er helt usannsynlig så lang tid som 13 uker etter smittetidspunkt, denne tilstanden, som som oftest rammer alle organsystemer på en gang, kommer nokså snart etter smitte. Du kan slå deg til ro med dette.  

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn