Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg smittes av HIV på et toalett ?

Spørsmål

Hei Johannes håper du kan berolige meg. Var på hotell og gikk på do på mitt eget hotellrom. Usikker på om jeg dro ned i toalettet før jeg satte meg ned. Pleier alltid å gjøre det men usikker nå. Hvis det har lagt noe tiss, avføring eller blod i toalettskåla? Da kan det jo hende at det kan sprute opp når man bæsjer og da er jeg blitt redd for hvis en dråpe eller 2 kan ha truffet meg i endeåpningen eller lengre inn. Har innimellom en sprekk i endeåpningen som av og til kan gi noen blod prikker på toalett papirer. Hva hvis noen dråper har truffet der eller lengre inn og jeg har knidd det inn når jeg har tørket meg? Spørsmål 1. Har jeg utsatt meg for noe hiv smitte risiko? Spørsmål 2. Hvis det har lagt noe i toalettskåla fra før kan noe hiv virus overleve i toalettskåla? Mvh bekymret mann.

Mann 45
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har tenkt på ditt toalettbesøk som en mulig smittekilde for HIV-infeksjon;- du er ikke den eneste som har tenkt på det. Rent logisk kunne en slik smittevei være tenkelig;- rester av biologisk materiale som trenger inn i kroppen på uvanlige måter kunne forsåvidt representere en inngangsport for infisert materiale som avgir, i denne sammenheng, HIV-virus på en slik måte at infeksjonen slår seg ned i den nye organismen, altså deg. 


Imidlertid er det nok ikke helt slik. Selv om slikt aldri så meget kan tenkes, så skjer ikke dette i det virkelige liv. For det første er jo en toalettskål noe av det som, i alle fall vanligvis, det som alltid er gullende rent når man inntar et nytt rom på et hotell. Rengjøringspersonalet er vanligvis alltid spesielt opptatt av toalettet;- synlige og ikke-synlige rester av biologisk materiale her vil øyeblikkelig medføre klage fra gjesten og hotellet vil da måtte flytte ham eller henne til et annet rom etc, noe de selvsagt vil unngå, samt den kritikken som gjesten vil reise mot hotellet, nei, toilettene er rene. 


Men på den annen side, selv om det skulle forekomme slikt biologisk materiale i et toalett så vil for det første dette være komme dit for en viss tid siden, dermed har det mistet tin evne til å kunne infisere neste gjest, ikke bare med HIV, som i seg selv er meget lite smittsomt, men også med de aller fleste andre tenkbare sykdommer. Det ble tidlig vist i USA ved HIV-epidemiens begynnelse at slik sosial spredning av HIV ikke var tilfellet etterat de hadde gjennomført stort anlagte undersøkelser i ikke-priviligerte omgråder i de større byene hvor folk bodde tett og langt på vei hadde helt andre vaner vis a vis det hygieniske i husholdningen enn den som er vanlig. Så den teorien ble da forlatt, ingen ting tydet på at HIV smittet på andre måter enn de tre som tidlig ble klarlagt;- seksuelt, via blod samt fra mor til barn ved svangerskap, fødsel og amming. 


Og kort vedrørende blodsmitte generelt , det er ikke nok at man kommer borti blod på en eller annen måte, blodet eller blodrestene vil måtte penetrere hudens overflate og føres nesten direkte fra ett individ til et annet for at overføring av levende virus skal være mulig, som f. eks. ved et sprøytestikk hvor stempelet på sprøyten trykkes inn og det som er av blod deponeres i organismens indre. HIV-viruset vil avgå den visse død såsnart det har forlatt de omgivende fysiologiske omgivelsene hos et menneske, som temperatur, fuktighetsgrad, surhetsgrad samt en rekke andre nødvendige faktorer for at et skal holdes levende. Litt blod på et papir man bruker på et toalett vil f. eks. ikke medføre smittefare. Så ta dette helt med ro, vi regner ikke med denne typen smitte vedrørende HIV-viruset.