Kan jeg har barnemark eller annen innvollsorm? Klør i baken.

Spørsmål

Hei! Jeg har i over en lenger periode hatt analkløe i varierende grad. Har selv tenkt at det er relatert til små rifter eller irritasjoner som kommer av hard avføring. Men en natt drømte jeg at jeg såg mark i avføringen. Dette er veldig spesielt, særlig med tanke på at jeg ikke var klar over at småmark eller barnebarn faktisk var noe man kunne få. Utfordringen min er at når jeg først får for meg noe klarer jeg ikke å legge det fra meg, spesielt ikke med tanken på at det kan være mark då jeg synes at det er utrolig ekkelt. Jeg blir med andre ord litt manisk og iverksetter tiltak og overdriver hygienen til tross for at jeg ikke har fått noe diagnose. Dette er veldig slitsomt. Det skal sies at jeg aldri har sett levende mark, verken i avføringen eller ellers. Dette til tross for at jeg har våknet flere ganger midt på natten og stått opp for å undersøke. Det jeg imidlertid har oppdaget er at enkelte ganger når jeg tørket meg bak, selv om jeg ikke har hatt avføring, ser jeg noe rart på papiret som jeg ikke har oppdaget før (se bilde). Det er små avlange gulhvite greier i varierende størrelse. Det beveger seg ikke, men kommer fra endetarmen. Kan dette være egg? Og hva bør jeg gjøre videre? Kjenner jeg er nervøs for å skulle ta opp noe sånt med fastlegen. Det skal sies at jeg har tatt vernox 2 tabl med to ukers mellomrom uten noe bedring på plagene.

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og det er ikke egg fra innvollsorm. De er så små at en kun kan se dem i mikroskop.

Barnemark / småmark er meget vanlig, også hos voksne, og det gir veldig kløe, spesielt når man legger seg om kvelden. Jeg har naturligvis ingen mulighet for å si noe sikkert om du har dette eller ikke, men det at du har tatt Vermox i to runder, taler sterkt imot det. Da måtte det eventuelt være at behandlingen ikke har virket eller at du har blitt resmittet.

Men jeg tenker at siden dette nå er blitt noe du er svært opptatt av og bekymret for, og siden det er så lett å sjekke det, så velger du å gjøre det.

Det er ingen hensikt å tenke på barnemark eller innvollsorm om man ikke har det. Og har man det, så er det lett å bli kvitt.


Det du gjør er følgende:

Få et objektsglass (en liten glassplate) på laben på legekontoret ditt. Kjøp en rull med klar / gjennomsiktig Scotch tape.

Når du våkner om morgenen, før avføring og dusj, setter du en stripe med tape tett mot anus, og drar den av igjen. Så klistrer du den på objektglasset, som du så leverer inn på legekontoret. Da blir den sendt til undersøkelser i mikroskop på et laboratorie, og da vil de se egg fra barnemark, om du har det. Grunnen til at prøven skal taes nøyaktig slik, er at marken kryper ut av anus om natten og legger egg utenfor analåpningen, og de får en da tak på med en slik prøve.

For å sjekke alle andre typer innvollsorm så kreves det en liten avføringsprøve. Få en liten lukket beholder til dette formål fra laben hos legen din. Putt oppi en liten mengde avføring, og lever den inn for undersøkelse i mikroskop med tanke på egg fra innvollsorm. Har du det, så vil en se store mengder egg i avføringen.


Hvis disse to prøvene viser at du ikke har mark, så klør du mao. av annen årsak enn mark.

Forskjellige hudlidelser kan gi anal kløe, f.eks. eksem, og hemoroider kan klø. Og det at du nå forteller at du overdriver hygienen noe, kan også bidra til tørr hud og kløe, så det kan faktisk også være årsaken.

Om ikke du har innvollsorm, så kan legen din ta en kort titt og se hva årsaken til kløen din kan være, slik at du kan få korrekt behandling for å bli kvitt kløen.


Håper det var greie og praktiske råd. Følg disse, så slipper du de bekymringene og spekulasjonene du har nå.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-