Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha streptokokker i halsen?

Spørsmål

Hei! Jeg jobber til daglig i en barnehage her i Oslo.Vi har den siste tiden hatt barn som har vært borte med streptokopper.Jeg har hatt sår/vond hals i ca 2 uker, men den siste tiden har det forverret seg. Allmenntilstanden er redusert og det verker bår jeg svelger/spiser/drikker.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Streptokokker kan gi sår hals, og de kan behandles med antibiotika. Det er en vanlig tilstand, og noe en ofte ser i barnehager og skoler. Det smitter på samme måte som forkjølelse, altså ved dråpesmitte.

Du forteller at du har redusert almentilstand og det verker når du svelger. Det betyr at du har en infeksjon i halsen. De fleste slike infeksjoner skyldes virus, og ikke streptokokker. Virus kan som kjent ikke behandles med antibiotika, men det går over av seg selv og vha kroppens immunforsvar.

Hvorvidt du kan ha streptokokker som årsak til din halsesyke er naturligvis umulig å si noe om via internett, så om du ønsker å få svar på dette, oppsøker du fastlege eller legevakt, som til ta en penselprøve fra halsen din, som i løpet av minutter viser om du har streptokokker eller ikke. 

Hvis ikke dette ser ut til å gi seg eller avta etterhvert, så kan du vurdere å få dette sjekket. Uansett årsak, virus eller bakterier, så vil paracet kalde drikker lindre på smertene.

God bedring!