Kan jeg ha HIV?

Spørsmål

Hei
Har noen spørsmål her...
Fikk for 13 uker siden diagnosert klamydia etter å ha hatt sex med ei jente, fikk behandling for dette i form av en 10 dagers kur. 6 uker etter diagnosen av klamydia var jeg i etterkontroll, der jeg også tok en blodprøve for HIV. Klamydia svaret var da positivt, HIV svaret negativt. Fikk da en 500mg 1-dagskur mot klamydia. 10 uker etter første diagnose blei jeg veldig dårlig med feber og lymfekjertlene hovnet opp, særligt merkbart med smerter i lysken. Var da igjen hos legen, der jeg blei sjekket for klamydia(negativt) og kyssesyken(negativt)+ flere blodprøver, men ikke HIV-prøve. Har før dette ikke hatt sex med noen. De siste 3 ukene (uke 10-13 etter første diagnose) har formen vært veldig svingende med flere dager med merkbare lettere smerter i lysken, der lymfekjertlene er, har i tilegg veldig lite energi, blir fort sliten og plaget av lettere feber ofte. På grunn av dårlig form har det vært veldig lite fysisk aktivitet i disse tre ukene.. Spørsmålet: Kan dette fortsatt være HIV??? Evt. hva kan det være? Etter siste legebesøk sa legen at de ikke hadde funnet noe i blod og urin prøvene de tok.
mvh
Bekymret

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Du har altså fått påvist og behandlet en klamydia-infeksjon. HIV-testen var negativ, men den var tatt relativt tidlig etter mulig smittetidspunkt, så hvis du hadde sex med en person kunne tenkes å ha HIV, ville det være fornuftig å teste seg igjen for HIV, nå når det har gått over 3 måneder.

Vi skriver en del om HIV på vårt HIV/AIDS-senter, og jeg sakser beskrivelsen av symptomene for deg her:
"En som er blitt smittet med hiv, har hiv-infeksjon. Hiv-infeksjoner kan være asymptomatiske (infeksjon uten symptomer eller plager) eller symptomgivende. En kan dele opp en hiv-infeksjon i flere stadier:

Akutt hiv-infeksjon. Kort tid (3-6 uker) etter smitte får noen - men ikke alle - en kortvarig sykdom som kan minne om kyssesyke (mononuklose). De vanligste symptomene er feber, svelgsmerter og hovne lymfeknuter. Det kan også være hudutslett, diaré, hoste og belegg på mandlene.

Asymptomatisk hiv-infeksjon. Deretter er de fleste uten symptomer i mange år. Noen får likevel forstørrede lymfekjertler flere steder i kroppen.

Symptomgivende hiv-infeksjon. Senere, som regel etter mange år, kan den smittede gå ned i vekt og være plaget av feber, nattesvette, tretthet, forstørrede lymfeknuter, diaré, soppinfeksjon i munnen, helvetesild og økende plager med utbrudd av herpes.

Aids. Kroppens forsvarssystem svikter. Det fører til alvorlige infeksjoner, noen kreftformer (Kaposis sarkom og noen former for lymfekreft) eller sykdom i hjernen. "

Symptomene er ved den primære HIV-infeksjonen ganske uspesifikke. Derfor kan det godt hende at det er noe helt annet som fører til at du er i dårlig form og har hovne lymfeknuter. Hva dette kan være er vanskelig å avgjøre uten å ha undersøkt deg selv. Imidlertid tror jeg neppe du vil bli beroliget med mindre du får tatt en ny HIV-test og får vite at den er negativ (normal) igjen.

Lykke til!!