Kan jeg ha gått med innvollsorm i mange år?

Spørsmål

Hei. Jeg har noen spørsmål ang innvollsormer. For snart 10 år siden hadde jeg et veldig ubehagelig toalettbesøk. Ut av baken hang det igjen en "tråd" som var relativt tynn og hvit (minnet om hyssing), og den satt litt fast så jeg måtte liksom dra den ut. Det kom et lite "knepp" da den røk/løsnet, og jeg hadde veldig hard avføring. Jeg ble kjemperedd og tok den med til legevakten som undersøkte den og sendte den inn for prøve, men jeg hørte ikke noe mer av det. Ringte inn ca 2 uker senere, og de sa det at det ikke var noen ting. Jeg har ikke merket noe mer til det, ikke hatt opplevelsen igjen, ikke vekttap, og ellers ingen relevante plager bortsett fra tidvis veldig hard avføring. Men det må jo ha vært noe?? Er det sannsynlig at jeg kan ha en orm boende i tarmen min fortsatt etter så lang tid? Kan slike "tråder" oppstå av seg selv inni kroppen? Kan man bli kvitt evt orm av seg selv/uten medikamenter? Hvis det er tilfellet at en orm kan bo inni kroppen min så lenge, må den da opereres ut eller må den behandles med medisin for så å bli med ut med avføringen? Jeg har gått å vært bekymret i mange år men overbevist meg selv om at det ikke var noen ting, og jeg har dessverre aldri hatt en lege som jeg føler jeg kan prate ordentlig med så jeg har ikke turt å ta det opp. Og en siste ting, jeg spiste neon sukkererter (sånn med skall) i dag og åpnet tilfeldigvis en av dem, og der kravlet det en liten mark! Jeg er igjen bekymret, og lurer på om denne (nye) marken jeg evt har fått i meg fra denne grønnsaken kan være farlig eller trenger å behandles? Det var pga denne hendelsen jeg måtte ta mot til meg og spørre om alt dette med ormer. På forhånd takk for svar.

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det kan avgjort høres ut som det var en innvollsorm du trakk ut av baken for mange år siden, da kanskje helst typen ascariasis, ut fra din beskrivelse. Men du fikk beskjed fra legevakten at "det var ingenting". Akkurat den informasjonen kan jo ikke jeg sjekke, men jeg tenker at siden det er så lett å sjekke om du har noe nå, så er det den greieste måten å forholde seg til hele denne problemstillingen nå. For viser en avføringsprøve nå at du ikke har innvollsorm, så har du det ikke, og da kan fortid være fortid, og du trenger da ikke å tenke mer på hva dette var eller ikke var. 

Kort fortalt tar du med en liten mengde avføring på en liten lukket beholder til fastlegelaboratoriet, for at det sendes inn til undersøkelse med mikroskop. Hvis man har innvollsorm, vil en da se store mengder egg i avføringen. Si til legen din at du muligens kan ha hatt ascariasis for noen år siden, så vil det spesielt bli sett etter dette.

Har du dette, er det enkelt og greit å bli kvitt det med medisiner. Operasjon er helt uaktuelt, jfr ditt spørsmål.

Og på spørmål om om innvollsorm kan leve i magen i mange år, så er svaret ja.

Du spør om slike hvite "tråder" kan oppstå av seg selv inni kroppen. Det kan jeg ikke svare på, for jeg vet ikke hva slags "hvit tråd" dette eventuelt skulle ha vært, om ikke det var en innvollsorm. 


Så til mark i sukkerterter og andre grønnsaker og bær:

Disse kan på ingen måte leve i menneskets tarm eller kropp, eller forårsake sykdom. Det er kun et estetisk problem, hos noen og i visse kulturer.

I andre kulturer er slike mark og kryp regnet som delikatesser og nyttig proteintilskudd. 


Siden du under tilleggsopplysninger nevner at du er mye utslitt og du tar opp diagnoser som ME osv, så synes jeg dette ytterligere bekrefter viktigheten av å finne ut om du har innvollsorm eller ikke, for slike kan jo gi almensymptomer blant annet ved at de tærer på ditt opptak av næringsstoffer m.v. Så få nå for all del dette undersøkt. Å ha muligheten for å gå med uoppdaget innvollsorm, når det er så lett å sjekke om man har det, er overhodet ikke et godt valg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-