Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha blitt smittet med HIV ved blodprøvetagning ?

Spørsmål

Hei Johannes, Jeg er nok oversittet nervøs for HIV smitte og sprøyter. Tok en blodprøve på legesenter for noen dager siden og normalt bruker helsesekretær å åpne nål når jeg er der. Denne gang sto nålen klar (så ikke at den ble åpnet) og i ettertid ble jeg nervøs for om denne kunne vært i forglemmelse brukt på en annen person. Spørsmål: Gitt at blodprøve nålen hadde vært brukt på en annen, hadde det vært mulighet for HIV smitte i et slikt tilfelle? Har lest at eneste måte HIV smitter foruten ubeskyttet sex er ved sprøytedeling, og at det da må injiseres blod i den annens kropp som nettopp har kommet dit (typisk sprøytenarkomane) Ved en blodprøve (type vacutainer, ikke sprøyte med stempel/pumpe) blir jo ingenting injisert, men blod tatt ut.... Stemmer denne logikk ? Vet du om noen har blitt smittet med HIV ved blodprøve tanking? Kan jeg glemme dette og ikke bekymre meg mener du? Takk

Mann 40
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er ikke sjelden vi får spørsmål som ditt, så du er ikke den eneste som lurer litt på om helsevesenet alltid fungerer som det skal. Antatelig gjør de det ikke;- ingen er fullkomne og små og større hendelser skjer;- de fleste har små konsekvenser og betyr kanskje ikke så mye. Det du imidlertid spør om er hvorvidt sprøytenålen du ble stukket med kan ha vært brukt på en tidligere pasient. Det tror jeg vi kan svare et definitivt nei til. Alt helsepersonell som håndterer blodprøvetagning og injeksjoner av bl.a. medikamenter vil alltid når sprøyten tas ut av f. eks. armen kaste denne i en dertil egnet gul boks som står like i nærheten. Han eller hun vil ikke f. eks. av tidsnød eller annen grunn plassere den brukte spissen slik at når neste prosedyre starter så brukes den samme nålen om igjen. Du skriver at nålen sto klar og det høres jo noe underlig ut, siden det vanligvis er slik at nålen tas ut av sin pakning sekunder før den brukes. En forklaring kan imidlertid være at nålen kan ha blitt tatt ut litt før du kom hvis helsearbeideren så det som mest praktisk, den blir ikke mindre steril om den får være i luften i kort tid før den brukes. 


At den skulle ha vært brukt på noen før den ble brukt på deg er helt usannsynlig, det foreligger jo ingen vettig grunn til at dette skulle skje, en sprøytenål har ingen vesentlig kostnad og det er aldri mangel av slikt elementært utstyr på et sted hvor blodprøvetagning vanligvis skjer. 


Til det du videre spør om er det slik at overføring av HIV, eller andre blodsmittesykdommer for den saks skyld, hvis dette skjer via en sprøyte, så er det praktisk talt alltid ved at en sprøyte som nettopp har vært brukt på en smittet pasient ved et uhell blir stukket inn i helsearbeideren som utførte prosedyren idet sprøyten trekkes ut. Hva enten den har vært brukt til å injisere et medikament eller til å ha tappet f. eks. blod så må noe av innholdet i kanylen eller i sprøytebeholderen bli injisert i den andre personen, som oftest da ved at stemplet i beholderen blir trykket ytterligere inn i uhellet. Og selv om dette skjer, og det har skjedd ikke så helt sjelden, så er den statistiske sjansen når det f. eks. gjelder å bli smittet av HIV på tre til fire av tusen slike uhell. Med andre ord er dette veldig sjeldent, noe som bl.a. har å gjøre med at HIV ikke er noe spesielt smittsomt virus samt at intet av sprøytens innhold kom så langt som til den andres dypere vev. Meg bekjent har dette aldri forekommet i Norge;- tallene jeg nevnte stammer fra større anlagte undersøkelser fra USA. 


Dette tror jeg du fint kan legge bak deg og ikke tenke noe mere på.