Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha blitt smittet med hepatitt B ?

Spørsmål

Hei mann på 30 år.truffet med en mann på50 år. Siden vi begge likte ikke å suge.. så jeg sugd ham og ham sugd meg.. men ca 2 minutter.uten kondom. Så brukte jeg kondom i mens jeg var aktiv. Etter 2 uker har testet meg klamydina syflis,gonore,hepatit ,hiv,myckoplasm.. alt var negativ. Så etter 6 måneder tok jeg alle testene på nytt,men enten meg eller lege da glemte å prøve for hepatit. Ellers etter 6 måneder ,testet jeg meg alle sykdommer ink,hiv også. Heldigvis var alle negativ denne gang også. Så lurer på om jeg skal fortsatte å være bekymre at glemte å testa hepatit for 2 gang? Siden begge gangene alle var negative

Mann 30
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Du forteller at dere begge langt på vei har fulgt rådene for sikrere sex idet du brukte kondom ved samleie, imidlertid hadde dere gjensidig oral sex uten beskyttelse, dog bar ca. 2  minutter. Alle prøver var negative  ved første gangs testing, det samme gjaldt etter 6 måneder. Imidlertid ble det siste gang ikke testet for hepatitt B. 

Det er ikke særlig sannsynlig at du ble smittet med hepatitt B i løpet av episoden du forteller om. Det er riktig at hepatitt B kan smitte seksuelt, men særlig utbredt er sykdommen ikke i Norge etter at svært mange som kan ha eller har hatt risiko for hepatitt B er vaksinerte. Menn som har sex med menn regnes til risikogruppen for hepatitt B, men nysmitte er langt sjeldnere nå i denne gruppen enn tidligere da man ikke hadde mulighet for beskyttelse gjennom vaksine. Sykdommen er i sin mest smittsomme fase i dagene før man eventuelt merker at man er syk. 

Videre er det riktig at det kan gå opp til 6 måneder før man kan ettervise sykdom via blodprøve, men så lang tid hører til sjeldenhetene. Av voksne nysmittede får mellom 10 og 40 % aldri symptomer på sykdommen, de fleste av disse blir derfor funnet ved tilfeldig blodprøvetakning. 

Symptomer på sykdommen kommer oftest etter ca. 6-12 uker etter smittetidspunkt og består av økende slapphet og sykdomsfølelse, etter hvert inntrer gulsott som først vises i øynene og i løpet av dager blir huden også gulaktig. Ca.1 % av dem som blir smittet får alvorlig sykdom. Noen greier ikke av seg selv å kvitte seg med viruset og de blir kroniske bærere av hepatitt B. Kroniske bærere kan overføre sykdommen til andre og derfor får de nærmeste omgivelsene tilbud om vaksinering. 

Det er svært enkelt å la seg vaksinere mot hepatitt B, det kan gjøres ved ethvert legekontor i primærhelsetjenesten. Jeg synes du skal snakke med enten fastlegen din eller annen lege om vaksinasjon mot hepatitt B. Vanligvis bruker man ofte da å la seg vaksinere mot hepatitt A i tillegg. Hepatitt A er den av hepatittene som overføres via forurenset vann eller matvarer, men den kan også smitte seksuelt. Lykke til !