Kan jeg ha blitt smittet av HIV ?

Spørsmål

Hei Johannes. Kom ut for en episode her om dagen. Utprøving av noe som jeg har lurt på lenge men som ble helt feil. Fikk altså bekreftet at jeg ikke er bifil. Klinte med en bifil mann kort tid. Runket han kort tid. Ikke noe oralt eller annet ting. Kun dette som skjedde. men så fikk jeg noe av hans lystdråper på fingrene mine. Ikke sæd for vi avsluttet før det og han kom ikke i det hele tatt fordi at alt ble feil. Men jeg ser i ettertid at jeg hadde bitt av noe hud ved siden av neglene mine på 2 av fingrene mine. Det var rødt men jeg mener at blodet så størknet ut. og her kom litt av hans lystdråper / væske på. Er blitt utrolig redd for HIV. Har jeg utsatt meg for dette? Kan HIV smitte ved litt klining eller at lystdråper havner på et svært lite sår ved neglen? Er blitt veldig redd. Hilsen mann 30 år.

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan du ta med ro. Du/dere fulgte rådene om sikrere sex, hadde ikke samleie, hverken oralt eller analt;- det som hendte var at du fikk sæd fra ham på hånden din, et sted  ved neglen hvor du mener at du hadde bitt av noe hud på et tidligere tidspunkt. Overfladiske sår på hender og andre steder dekkes straks etterat såret oppstår med en hinne av vevsvæske. Denne hinnen av størknet vevsvæske slipper ikke annen væske inn i det som eventuelt måtte være av sår eller andre lesjoner. Så det regnes ikke for noen smittevei av betydning, i særdeleshet ikke for HIV-viruset, som ikke er altfor smittsomt. HIV overføres på tre måter, fra mor til barn ved svangerskap og amming, ved ubeskyttede genitale samleier samt ved blodsmitte og det er jo det du tenker på i brevet ditt. 


For at en vevsvæske som blod skal kunne representere en smittevei må blodet føres gjennom hudoverflaten og inn i underhudsvevet hvor eventuelt viruset skulle kunne komme inn i blodbanen, som f. eks. ved et sprøytestikk hvor blodet ved at pumpen trykkes inn går gjennom nålen og inn i vevet. Og selv ved slike stikk, som bl.a. forekommer i helsevesenet av og til, vil en slik skade medføre HIV-overføring bare i 3-4 av tusen slike tilfeller, når nålen ved et uhell stikkes inn i helsearbeieren etter å ha vært inne i vevet til en HIV positiv pasient. Kyssing mm er godt kjent som ikke å være smittefarlig når det gjelder HIV. Generelt er HIV-viruset ikke spesielt smittefarlig og store undersøkelser gjort av amerikanerne på 80-tallet i fattige strøk av verden viste med all mulig tydelighet at HIV-viruset ikke smitter ved vanlige dagligdagse sosiale aktiviteter. Dette har gått bra !    

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn