Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha blitt rabiessmittet, uten å ha bli bitt?

Spørsmål

Hei! Jeg var nylig på ferie i Ohrid (Makedonia). Der finnes mange løshunder som holder til ved restauranter etc. Ved to anledninger (av to ulike hunder) ble jeg "nappet"/ "kosebitt"(det mest riktige blir nok å kalle det lett "napping") i leggen av disse hundene. Den ene gangen hadde jeg langbukse på, mens den andre gangen hadde jeg shorts på. Dette skjedde i forbindelse med at jeg kastet litt mat til de. Jeg fikk ingen merker/sår/smerter eller lignende av dette noen av gangene. Jeg håndforet de heller ikke. Ved siste anledning da jeg brukte shorts kjente jeg at jeg fikk litt sikkel (på størrelse med en mynt) på leggen. (Dette skjedde på lørdag 8/6-19). I og med ingen skade på meg selv eller aggressivitet på hundene (bare lett lek/oppmerksomhetstrang), tenkte jeg overhode ikke over at dette kunne medføre noen fare for overføring av farlige sykdommer som f.eks rabies. Etter hjemkomst har jeg imidlertid begynt å bekymre meg for rabiessmitte og klarer ikke å få dette ut av hodet. Det jeg bekymrer meg for er om jeg kan ha hatt noen mikroskopiske rifter/sår på leggene etter hårfjerning dagen før, og at sikkelet fra den ene hunden kan ha kommet inn gjennom dette...(ingen sår som jeg har lagt merke til i såfall. Jeg ble ikke slikket på leggen. Kan nevne at jeg sliter med OCD med smittefrykt og at dette kan være med på at jeg bekymrer meg mye over dette. Jeg har nylig vært i kontakt med to organisasjoner som jobber med gatehunder i Makedonia, hvor jeg har fått høre at de ikke har kjent til rabies på hunder på svært mange år. Allikevel bekymrer meg fordi bla Makedonia er oppført som et risikoland for rabies når jeg googler det. (Dog er det veldig lenge siden noen tilfeller). Mener du jeg har grunn til å bekymre meg etter hva jeg har forklart og dermed trenger vaksine etc.? Eller høres ikke dette ut som et mulig smittetilfelle som krever noe behandling? (Må igjen nevne at jeg fikk ingen merker etter "nappingen" overhodet, kun det lille sikkelet på sannsynligvis hel hud.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Det stemmer at Makedonia har rabies, men det har alle land i verden unntatt Norge. Makedonia er ikke et utpreget høyrisikoland. I tillegg beskriver du ikke typisk rabiesoppførsel hos disse hundene, men sosiale og lekne hunder. Nå vet vi alle at det nylig har skjedd et tragisk tilfelle av rabies i Norge, for første gang på usedvanlig mange år, hvilket viser at det finnes en teoretisk mulighet. Men det var i Thailand, hvor forekomsten er mye høyere. Jeg har sett tall som sier at hver tiende storbyløshund i rabies er rabiessmittet. Og jeg tenker også at du etter alt å dømme også har lest om dette tragiske tilfellet, og at dette nå virker sammen med din OCD og smittefrykt, og på den måten er "motoren" bak din frykt for rabies nå.


Videre så har du ikke hatt perforert hud, slik du er fullstendig klar over selv, og hud må perforeres (f.eks. ved bitt) for at smitte skal kunne skje. Du tenker imidlertid i helt teoretiske baner om du eventuelt kan ha hatt mikroskopiske hudskader etter hårfjerning dagen før. Det høres veldig søkt ut, og jeg har ikke hørt om noen som har blitt rabiessmittet på en slik måte, og tenker at det må være en helt hypotetisk tanke og teoretisk mulighet, som du ikke behøver å bekymre deg over.


Jeg ville ikke bekymret meg for dette, om jeg var deg, så glem hele problemstillingen, det er mitt beste råd til deg. 

Ha det bra.