Kan jeg ha blitt HIV-smittet ?

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 26 år. For ca 3 uker siden ble jeg utsatt for et seksuelt overgrep som jeg ikke husker. Jeg vet at mye av sexen ble foregikk uten kondom, men jeg vet ikke om det ble utført analsex. Jeg vet heller ikke hvor mange ganger han hadde sex med meg, men ikke så mange ganger at jeg hadde smerter dagen etter. Jeg fikk noen dager senere vite at denne personen hadde hatt sex med prostituerte i Thailand en måned før. Han påstår han har brukt kondom i alle tilfeller untatt en blowjob. Som jeg forstår er smittefaren større så tidlig etter smitte. Jeg fikk han til å gå og sjekke seg, og han sa alle testene var negative. Men jeg klarer ikke helt tro på at han faktisk gjorde det. Jeg et veldig forvirret over hva som er stress eller hva som kan være symptomer på hiv da skammen av dette gjorde at jeg slo opp med kjæresten min, og jeg tross alt opplevde et overgrep. Jeg har også vært rundt forkjølelse barn. Jeg ble etter kort tid sår i halsen, jeg har mistet matlyst, fått kviser, er støl i kroppen selv om jeg ikke har bevegd meg noe særlig, stiv i nakken, får utslett som kommer og går, har hodepine, kvalmhet og er utmattet. Jeg har også hatt litt vaginale symptomer som kløe, utslett som svir som kommer og går) og ubehag. Sen såre halsen startet bare noen dager etter og matlysten forsvant med en gang så jeg regner med de kanskje ikke teller. Jeg merker heller ingen forstørrede lymfeknuter. Jeg er veldig redd og har ikke tilgang til fastlegen min før 1 august. Hvor stor er sjansen for at jeg har blitt smittet av hiv? Kan slike symptomer komme av stress også?

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er leit å lese at du har vært utsatt for en seksuell handling som fra din side ikke var villet, du skulle ha vært spart for slik adfred fra en du sannsynligvis kjente fra før. Imidlertid har du altså kommunisert med ham senere angående det at han før de seksuelle handlingene med deg har vært i Thailand og hatt sex, imidlertid sier han altså at han i det store og hele hadde sikker sex der, dessuten at han etter det har sjekket seg og at det da ikke var noe galt å finne på prøvene hans, noe du ikke er sikker på om du tror helt på. 


Når det gjelder det du selv merker så består det i sår hals, manglende matlyst, stølhet i kroppen, stivhet i nakken, hodepine, kvalme samt følelse av utmattethet og utslett som kommer og går. Fra vagina merker du kløe og utslett med svie i varierende grad. Du undrer deg på hvorvidt dette settet av symptomer og tegn kan tolkes som en primær HIV-infeksjon, den tilstanden endel får som er blitt smittet av HIV. Til det er å si at enkeltvis kan nok hvert og ett av symptomene være del av et slikt sykdomsbilde, men samlet sett er det nok usannsynlig idet de virkelig karakterristiske symptomene mangler. Derimot kan det jo være adskillige andre årsaker til de forskjellige symptomene dine hvorav stress avgjort er en av dem. 


Et primært HIV-syndrom ligner mest av alt på en akutt influensa med betydelig sykdomsfølelse, høy feber, svette, halsbetennelse, diarè, flyktig utslett spesielt på begge sider av brystet samt en rekke andre symptomer. Det primære HIV-syndrom gir vanligvis ikke symptomer fra vagina, men det betyr selvsagt ikke at det du merker ikke kan være noe som eventuelt er seksuelt overført. 


Generelt er HIV en lite smittsom sykdom, men den er som vi vet utbredt blant sexarbeidere i land som Thailand. Muligheten for at du kan være blitt smittet av HIV er nok til stede, men den statistiske sjansen etter å ha hatt sex med denne mannen er liten. Men du trenger på ingen måte å vente helt til 1. august for å få dette undersøkt. Det har skriver du gått tre uker siden hendelsen og det er mer enn tid nok for å ta den første HIV-testen hos enten en vanlig lege i primærhelsetjenesten eller oppsøke en ungdomsklinikk eller en klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom for å få tatt prøver. HIV-testen er gratis. Er denne første HIV-testen negativ er du alt overveiende sannsynlig sant negativ;- de forskjellige laboratorier vil gjerne ha en kontrolltest på et senere tidspunkt, men det er da usannsynlig at den vil bli positiv. Lykke til og god bedring ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-