Kan jeg ha blitt HIV-smittet ?

Spørsmål

Hei, Jeg har i den siste tiden hatt angst for at jeg har blitt HIV-Smittet. Kort fortalt ble jeg ekstremt full på en guttetur til Øst-Europa. Vi havnet på en strippeklubb, og derfra husker jeg svært lite. Jeg mener å huske at det var noe stripping, men ikke noe mer enn det. Husker at jeg vimset litt utenfor stedet før kameraten min kom ut. Han mener at stedet var helt OK og at det ikke er fare for at jeg har gjort noe jeg ikke husker. Dagen etter hadde jeg glemt at jeg var på klubben, og fikk angst med en gang han fortalte det. Tenkte ikke på at det var noen fare. Neste dag fikk jeg et sår i navlen, som jeg tenkte kunne være etter at noen hadde stukket meg med en sprøyte. Så startet tankene å gå på at jeg nesten ikke husket noe fra klubben og hva som hadde skjedd. Jeg begynte å få angst for at jeg kan være utsatt for smitte. Uken etter kjente jeg mye etter hovne lymfeknuter på halsen, men det kjente jeg ikke noe til. Jeg fikk sår hals av og på, og noe som kjentes som en klump på høyre siden ved spiserøret (innenfra). Uken etter dette fikk jeg en ny type vondt i halsen. Jeg kjenner det når jeg svelger, men etterhvert som jeg spiser går det bort. Hvis jeg får sure oppstøt kjenner jeg det ekstra godt (har hatt sure oppstøt den siste tiden). Det er nå 3 uker etter turen, og jeg fikk det jeg trodde var en kvise på brystet. Det var egentlig to røde prikker som jeg klemte på. Den ene prikken ble veldig betent og hovnet opp (se bilde). Jeg la så merke til at jeg har fått masse nupper på forskjellige steder på kroppen. Jeg har nå også fått feber. Jeg vet at jeg ikke husker noen situasjon der jeg har utsatt meg for smitte, men tenker at noe kanskje har skjedd allikevel. Kan symptomene jeg beskriver være acute HV Symptomer? Mener du bilene ser ut som utslett knyttet til HIV? Takk for svar.

Mann 37
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du er ikke den første som undrer deg på hva som kan ha foregått i en setting som du beskriver og heller ikke den første som etterhvert har begynt å tenke på at han eller hun kan ha blitt smittet med en eller annen sykdom, spesielt HIV idet man ikke helt kan huske hva som foregikk eller ikke foregikk. Det er slik at HIV-viruset i seg selv er et meget lite smittsomt virus, det skal nokså mye til før man blir HIV-smittet. Mer enn 95 % av alle som er HIV-positive i verden har blitt smittet ved det ubeskyttede vaginale samleie og de aller fleste vil gjerne huske at de var med på et slikt, nesten uansett hvor lite som er klart utover akkurat det. Kontakt på forskjellig vis er nok ikke helt uvanlig på strippeklubber, men vanligvis vil slik kontakt ikke være av en slik natur at den overfører seksuelt overførbar sykdom, særdeles ikke HIV;- fullgåtte samleier må kunne sies å være nokså uvanlige, selv på en strippeklubb. 


Det du ellers forteller, det med såret i navlen, sår hals til og fra, sure oppstøt og hudforandringene du beskriver på huden er ikke på noen måte tilstrekkelige til at man vil tenke på noen primær HIV-infeksjon, som er det du tenker på nå. En slik tilstand vil som oftest ytre seg som en influenzalignende sykdom hvor man får en masse symptomer på en gang fra flere forskjellige organsystemer. Akutt ildrød hals med tilsvarende besvær er vanlig, likeledes en uttalt sykdomsfølelse med tildels svært høy feber, hoste, diarè, utslett, spesielt på to sider av brystet, i flankene samt generelle smerter i kroppen. 


Bildene du har tatt av utslettene dine, på skuldre og hals, er det vanskelig å si noe sikkert om;- den på halsen ser ut som det som vanligvis kalles en kvise, dvs. en betent talgkjertel, den på armen ser også slik ut. Hva de mindre, lett brunlige små forandringene på overarmer og skuldre representerer er det heller ikke lett å si noe om, antageligvis forsvinner de av seg selv. Det HIV-betingede utslettet vil ikke ligne noe av det du har tatt bilde av. Du nevner videre at du har fått feber, men ikke hvor høy den er og hvor lenge den har vart. Det kan kanskje være at den kan ha en forbindelse med halsondet, en virusinfeksjon i halsen er ikke uvanlig om høsten og da kan man få feber i den forbindelse. 


Siden du jo ønsker å få klarhet i alt dette så tror jeg det er er godt råd å bestille time hos fastlegen eller noen annen lege i primærhelsetjenesten og ta de vanlige prøvene man tar på seksuelt overførbar sykdom inkludert en HIV-test, samt eventuelle andre prøver etter legens vurdering. Siden det nå er gått så lenge som tre uker siden besøket på klubben vil et negativt resultat av HIV-combotesten man tar i slike situasjoner langt på vei være ensbetydende med at du er sant negativ, men de fleste laboratorier ønsker en kontrolltest på et noe senere tidspunkt. Dette har nok gått bra. Lykke til og god bedring !