Kan jeg ha blitt HIV-smittet likevel ?

Spørsmål

Hei igjen Johannes og takk for svar i dag. Hva hvis man har bitt av noe hud ved et par negler og er usikker på om vævsvæsken er størknet. Og det lander noe precum eller sæd oppå. Hva da. Vil dette medføre fare for hiv smitte? Hva med klining og han kanskje har hatt sår eller blod fra tannkjøttet. Hvis dette kommer inn i min munn og jeg har sår eller blødende tannkjøtt hva da? Kjente ikke noe blodsmak er bare blitt så redd for hiv smitte. Kan jeg fortsatt ta alt med ro? Mvh mann 30.

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er mange som har bekymret seg over det du spør om, du er på ingen måte alene om slike tanker etter et seksuelt møte. Angsten for å få alvorlig sykdom merker vi i yngre år sjelden noe særlig til, men etter en hendelse, f. eks. slik som din kan det hende at den plutselig kommer og ikke vil slippe taket. Det er en vond opplevelse og ytterligere betraktninger kan av og til gjøre vondt verre. Medisin er langt på vei et fag som baserer seg på observasjon og empiri, ofte med en overbygning av det vi i korthet kan kalle det moderne, et begrep som selvsagt kan forstås og tøyes, spesielt når det gjelder anvendt på naturvitenskap på bred basis. 


Logikk og metodelære er det derimot ikke alltid så lett å anvende, spesielt ikke når det gjelder hva som kan skje og hva som i det store og hele ikke skjer. Ikke alltid vet noen helt hvorfor. Det finnes alle gode grunner til å kunne tenke seg til at HIV-viruset kan overføres nesten på hvilken måte som helst, men det meste av dette, som altså er tenkbart, hender ikke ut fra det vi altså kan observere og måle. 


Så igjen, din risiko for å ha blitt smittet med HIV etter hva du forteller er slik som det ble pekt på i det første brevet, kort og godt. Men det vi veldig godt vet, igjen ut fra observasjon og erfaring, er at når man går med tanker om at en virusoverføring kan ha skjedd så er det bare en ting som kan få det hele ut av verden og det er å gå og få tatt en HIV-test i primærhelsevesenet, enten til fastlegen eller noen annen lege eller klinikk. Den kan tas første gang ca. 3 uker etter tidspunktet da du tenker deg at du skulle kunne ha blitt smittet. Testen er svært sensitiv, dvs. den får med seg henimot alle som er blitt smittet og i tillegg også spesifikk, dvs. at den viser riktig negatvt resultat hos dem som ikke er blitt smittet. Testen skal for sikkerhets skyld gjentas etter en viss tid, litt avhengig av hva laboratoriet ønsker. En HIV-test er gratis hos leger med avtale med byen eller kommunen. Igjen lykke til !

Har du spørsmål om KJØNNSSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Pris fra 259,-